AcasăNewsCEDO condamna Romania in cazul inchisorilor CIA

CEDO condamna Romania in cazul inchisorilor CIA

Romania s-a pus la dispozitia aliatului american in anchetarea teroristilor dar nota de plata o achita contribuabilii

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, ieri, ca Romania si Lituania au comis mai multe incalcari ale drepturilor omului, fiind complici la programul centrelor de detentie secreta ale CIA in cele doua tari.

Romania s a pus la dispozitia aliatului american in anchetarea teroristilor dar nota de plata o achita contribuabilii

Curtea a fost sesizata in 2011 si 2012 de catre doi prizonieri de la Guantanamo care au afirmat ca au fost detinuti in inchisori secrete ale Agentiei americane de informatii in tara noastra si Lituania. Este vorba de Abd al-Rahim al-Nas (contra Romaniei) si Abu Zoubaida (contra Lituaniei). Al-Nashiri, un saudit, este suspectat de implicare in atentatul contra navei USS Cole solsat cu moartea a 17 americani in portul Aden din Yemen, in octombrie 2000. El a afirmat ca a fost detinut in secret in Romania.  Abu Zoubaida, un palestinian apatrid, este considerat ca unul din principalii membri ai Al-Qaida de catre Washington. El a declarat ca a fost inchis in Lituania, din februarie 2005 in martie 2006. Autoritatile romane nu au recunoscut oficial existenta unor centre secrete ale CIA pe teritoriul Romaniei. Cu ani in urma, presa straina afirma ca un astfel de centru a fost localizat in sediul Oficiul Registrului National al Informatiilor secrete de Stat (ORNISS). ORNISS a dezmintit aceste informatii.

Platim 100.000 de euro unui terorist

„Un raport a aratat ca centrul de detentie cunoscut sub numele de Detention Site Black, una dintre locatiile in care Al Nashiri a fost inchis si torturat, se afla in Romania. In baza probatoriului administrat, Curtea a concluzionat ca inchisoarea secreta a CIA a fost operationala in Romania din septembrie 2003 si pana in noiembrie 2005, iar Al Nashiri a fost tinut acolo din aprilie 2004 pana in noiembrie 2005”, se arata in decizia CEDO. Instanta a concluzionat ca autoritatile romane cunosteau faptul ca CIA va intreprinde actiuni contrare drepturilor inscrise in Conventia Europeana a Drepturilor Omului ale detinutului Al Nashiri. Totodata, Romania a permis CIA sa-l mute pe Al Nashiri intr-un alt centru de detentie, din Lituania sau Afganistan, unde a fost supus in continuare unui tratament necorespunzator. Potrivit deciziei CEDO, Romania a incalcat articolul 3 (interzicerea torturii) al Conventiei Europene privind Drepturile Omului, pentru ca guvernul de la Bucuresti nu a reusit sa ancheteze eficient acuzatiile aduse de Al-Nashiri si din cauza complicitatii guvernului roman la actiunile CIA care au condus la rele tratamente. Au fost incalcate articolul 5 (dreptul la libertate si securitate), articolul 8 (dreptul la respectarea vietii private si familiale), articolul 13 (dreptul la o despagubire efectiva) in conjunctie cu articolele 3, 5 si 8. Romania a incalcat si articolul 6 (dreptul la un proces corect intr-un interval rezonabil) si articolele 2 (dreptul la viata) si 3 luate impreuna cu articolul 1 al Protocolului nr. 6 (abolirea pedepsei cu moartea) pentru ca Romania a ajutat la transferarea lui Abd al Rahim al-Nashiri de pe teritoriul sau in pofida existentei riscului real ca acesta sa poata face obiectul unei negari flagrante a justitiei si al pedepsei cu moartea. Instanta a decis ca tara noastra trebuie sa-i achite lui Al-Nashiri daune in valoare de 100.000 de euro. ”Participarea Lituaniei la programul secret de detentie al CIA a condus-o sa comita multiple violari ale drepturilor omului”, a estimat CEDO. Vilnius a incalcat articolul 3 din Conventia privind interzicerea torturii, articolul 5 (dreptul la libertate si securitate) si 13  (dreptul la o despagubire efectiva), arata CEDO in privinta Lituaniei.

 

author avatar
Andrei Coman
156 afisari

1 COMENTARIU

  1. Idiotul Talpes sa dea banii la simpatizant ca a zis ca nu au existat structuri straine in tara, ieri a spus ca nu v-am spus ca americanii au avut o baza secreta de care nu raspundeam eu. E idiot amicu. Amice, esti idiot.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger