AcasăNewsCeasul care va tine 10.000 de ani

Ceasul care va tine 10.000 de ani

”Fiecare trecere prin fata ceasului trebuie sa reprezinte o oportunitate pentru vizitator de a reflecta pe termen lung si responsabilitatea pe care o are fata de urmasii sai”, a declarat autorul proiectului, inginerul informatician Danny Hillis

Asamblarea unui urias orologiu, la initiativa si cu sustinerea miliardarului Jeff Bezos, fondatorul Amazon, a inceput in SUA, intr-un munte din Sierra Diablo, Texas.

Fiecare trecere prin fata ceasului trebuie sa reprezinte o oportunitate pentru vizitator de a reflecta pe termen lung si responsabilitatea pe care o are fata de urmasii sai a declarat autorul proiectului inginerul informatician Danny Hillis

Realizarea acestui obiect faraonic, care va masura 150 de metri inaltime, costa 42 milioane de dolari. La originea proiectului se afla inginerul de informatica si antreprenorul Danny Hillis, proiect de care s-a interesat Bezos. Mecanismul ceasului va fi instalat intr-un subteran si va avea cinci camere. Orologiul este proiectat sa functioneze 10.000 de ani, chiar daca nimeni nu-l viziteaza, gratie energiei termice.

Tehnica mecanismului este una clasica

Diferenta de temperatura intre ziua si noapte, in varful muntelui unde va fi instalat, este de peste 10 grade si ea va furniza energie pentru functionarea aparatelor de calculat timpul ale ceasului. Pentru a evita orice desincronizare cu ora astronomica, ceasul se va regla automat in fiecare zi, luand soarele la zenit ca referinta. A fost creat un sistem complex de lentile cuplate cu unelte. In general, intreaga structura a fost conceputa pentru a fi accesibila si aparenta.

Patronul amazon a platit 42 de milioane de dolari pentru acest proiect

Trecerea vizitatorilor trebuie sa permita, daca este necesar, remedierea oricarei disfunctionalitati. Generatiile viitoare vor putea, de asemenea, reasambla cu usurinta mecanismul, independent de orice sistem electric, ca pe un ceas vechi. Cu diferenta ca este o masa de cinci tone care stocheaza aici energia de gravitatie necesara pentru buna functionare a masinii in decursul mai multor decenii.

author avatar
National
191 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger