AcasăNewsCea mai mare operatiune antitero din Europa

Cea mai mare operatiune antitero din Europa

Agentia europeana de politie Europol a semnat un acord cu reteaua americana a fortelor speciale de politie ATLAS

Trupe speciale ale mai multor politii europene vor colabora mai direct si vor avea o forta de lovire mai mare contra terorismului si a crimei organizate, a informat Europol.

Agentia europeana de politie Europol a semnat un acord cu reteaua americana a fortelor speciale de politie ATLAS

Unitati de politie din 30 de tari europene au inceput miercuri cel mai mare exercitiu antitero organizat vreodata pe sol european.Specialistii se antreneaza simultan in sapte tari, testand un scenariu catastrofal de atacuri la nivel international. Exercitiul, Atlas-2018, va dura mai multe zile si va testa colaborarea interpolitieneasca, a indicat Europol care a semnat si un acord de colaborare cu unitati de politie din 31 de tari. Scenariul are ca punct de pornire atacuri teroriste in sapte locuri diferite in Europa. In Slovacia, teroristii iau ostatici in timpul unui concert. In marea Baltica, ei deturneaza un feribot, in metroul din Varsovia explodeaza o bomba, etc. ”Terorismul si crima organizata nu cunosc frontiere”, a explicat directoarea executiva a Europol , Catherine De Bolle. Pericolul atacurilor teroriste si amenintarea crescuta pe care o constituie crima organizat obliga fortele de politie sa colaboreze strans si face indispensabila coordonarea unitatilor speciale.

Conexiunea Atlas

Agentia europeana de politie Europol a semnat  un acord cu reteaua fortelor speciale de politie americane ATLAS pentru a asigura o cooperare internationala in caz de „luari de ostatici, rapiri sau terorism“ in Europa. Unitatile speciale europene lucreaza concertat, dupa atentatele din 11 septembrie din SUA, in cadrul asa numitei ”Conexiuni Atlas” , reunind specialisti din cele 28 de state membre UE, precum si Islanda, Norvegia si Elvetia.

”Daca un atentat de anvergura loveste Europa, noi suntem pregatiti, a declarat Bernhard Treibenreif, presedintele Atlas. ”Dar colaborarea trebuie extinsa. Dotarea tehnica si cunostintele specializate trebuie sa fie partajate de toate tarile”, a adaugat el. Instalarea unui birou permanent de sustinere a retelei Atlas in sediul Europol va permite coordonarea mai rapida a operatiunilor, potrivit directorului Catherine De Bolle. Reteaua Atlas isi pastreaza insa independenta. ”Politia fiecarei tari ramane responsabila juridic pentru fiecare operatiune”, a spus De Bolle.

author avatar
Tudor Borcea
212 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger