AcasăNewsCe n-a vazut Israelul de 20 de ani

Ce n-a vazut Israelul de 20 de ani

Tsahal a lansat ieri megaexercitii militare avand ca scenarii infiltrari ”teroriste” in nordul tarii si un atac contra Libanului. Scopul: testarea aptitudinilor armatei si trimiterea unui mesaj puternic catre Hezbollah.

Este prima data dupa doua decenii cand este pus in practica un exercitiu de o asa amploare, potrivit cotidianului Haaretz care precizeaza ca manevrele vor simula o reactie la atacuri vizand statul evreu si capacitatea de a rezista unei interventii in Libanul vecin. Exercitiul, care va dura zece zile, va mobiliza zece unitati din toate corpurile de armata si va fi facut sub comandamentul Fortelor de aparare insarcinate cu protejarea frontierelor nordice ale Israelului, noteaza si RT.

Unul din scenarii include debarcarea de pe mare a unor teroristi in localitatea Shavei Tzion, la 15 km de frontiera libaneza, in timp ce membri Hezbollah ataca un sit arheologic (Gesher Benot Yaakov) aflat pe platoul Golan (anexat in 1981). Tsahal (armata israeliana) va simula si un asalt asupra Libanului si o evacuare a oraselor israeliene aflate la frontiera cu aceasta tara, pentru a contracara un eventual atac cu rachete. Se urmareste si testarea capacitatilor israeliene desfasurate in nord, la frontiera siriano-libaneza, dar si a numeroaselor batalioane care ar putea fi trimise in zona in caz de urgenta. Manevrele sunt insa si un semnal pentru Hezbollah, miscarea siita libaneza inarmata, oaia neagra a Israelului. ”In cadrul acestei simulari, militarii vor avea ca misiune anihilarea Hezbollah”, a declarat un inalt responsabil al Tsahal. Potrivit israelienilor, Hezbollah, care participa la razboiul din Siria de partea trupelor guvernamentale,  detine 100.000 de rachete.

author avatar
Tudor Borcea
168 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger