AcasăNewsCe modificari propun sindicatele la Codul Muncii

Ce modificari propun sindicatele la Codul Muncii

Pompierii ar putea lucra mai mult de opt ore pe zi, timp de maximum sase luni pe an

Conducerea Blocului National Sindical a depus la Consiliul Legislativ un proiect de modificare a Codului Muncii, care vizeaza majoritatea capitolelor acestui act normativ.

Pompierii ar putea lucra mai mult de opt ore pe zi, timp de maximum sase luni pe an

Printre cele mai importante modificari se numara si cele referitoare la  timpul de munca si perioada de proba pentru noii angajati.

Durata timpului de lucru

In prezent, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana (durata maxima a timpului de lucru saptamanal), cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de patru luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.  Conform AvocatNet, BNS propune in proiectul de lege initiat sa existe anumite domenii de activitate pentru care aceasta perioada de referinta sa fie mai mare de patru luni, dar sa nu depaseasca 6 luni. O asemenea reglementare ar urma sa se aplice, printre altele, in cazul:

–         firmelor de paza si securitate;

–         activitatilor care implica nevoia de continuitate a serviciilor  sau productiei (servicii de presa, radio, televiziune, productie cinematografica, servicii de posta si telecomunicatii, ambulanta, serviciu de pompieri si protectie civila, servicii medicale, etc);

–         anumitor persoane care lucreaza in sectorul feroviar  (cele care desfasoara activitati intermitente, care petrec timp in trenuri etc.).

Munca suplimentara

In ceea ce priveste munca suplimentara, BNS propune ca aceasta sa fie compensata atat prin acordarea de ore libere platite in urmatoarele 30 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia, cat si prin acordarea unui spor la salariu, care nu poate fi mai mic de 50% din salariul de baza. In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in cele 30 de zile calendaristice de la efectuare, BNS propune ca munca suplimentara sa fie compensata prin acordarea unui spor la salariu, care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza (reglementarile actuale stabilesc un spor de 75%).

Perioada de proba

Proiectul de lege initiat de BNS propune, in cazul muncitorilor necalificati, ca perioada de proba sa nu depaseasca 10 zile. In schimb, pentru persoanele cu handicap, perioada de proba ar urma sa fie majorata de la 35 la 45 de zile.

author avatar
Arpad Dobre
468 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger