AcasăNewsCe-l asteapta pe Putin

Ce-l asteapta pe Putin

Liderul de la Kremlin evoca doar puterea militara a Rusiei dar, pe partea economica, nu se vad deloc perspective bune

Ales pentru al patrulea mandat cu 75% din sufragii, cu o participare importanta la vot din partea rusilor, Vladimir Putin este asteptat de o serie de probleme structurale principale care afecteaza cresterea economica a Rusiei. Chiar daca situatia tarii s-a stabilizat dupa recesiunea din 2015-2016, previziunile de crestere plafoneaza la 1-2%, sub obiectivele fixate de Kremlin.

Liderul de la Kremlin evoca doar puterea militara a Rusiei dar pe partea economica nu se vad deloc perspective bune

In primul rand, criza demografica. Daca putin a evocat deseori politica familiala in campania sa, este pentru ca aceasta chestiune este fundamentala in Rusia, tara care numara 146,9 milioane de locuitori si care a pierdut peste cinci milioane dupa 1991, consecinta a gravei crize demografice care a urmat caderii URSS. Generatia nascuta in primii ani post-sovietici a ajuns pe piata muncii in conditii dificile si de penurie de forta de munca calificata. O generatie mai putin numeroasa, de unde si o scadere a natalitatii in 2017. ”Vom avea mai putini tineri in cursul urmatorilor 10 sau 15 ani. In consecinta, un tanar specialist cu noi competente, relationale si tehnice, in special in domeniul IT, va valora ca aurul”, a avertizat recent ex-ministrul liberal din Finante, Alexei Kudrin.

Un sistem de pensionare pe perfuzii

Varsta pensionarii in Rusia, mostenire de la URSS, este de 55 de ani pentru femei si 60 pentru barbati, printre cele mai joase cifre din lume. In conditiile declinului demografic, pensiile, chiar si mici, apasa greu bugetul federal. Putin a recunoscut de mai multe ori ca o reforma in acest sens este necesara dar pentru moment e estimat ca nu a venit inca momentul. Daca liberali precum Kudrin au dorit o crestere graduala a varstei de pensionare la 63 de ani, acest deziderat s-a dovedit total nepopular. Recent, Kremlinul a promis pensionarilor, puternic afectati de cresterea preturilor din ultimii ani, masuri pentru cresterea pensiilor pentru a tine pasul cu inflatia.

Investitii straine, de unde?

Putin face regulat ochi dulci investitorilor straini in cadrul conferintelor de presa pe tema economiei, promitandu-le un climat mai bun de afaceri (ingropat de birocratie). Pentru Chris Weafer, fondator al societatii de consulting Macro Advisory, ”Rusia trebuie sa creeze un mediu concurential favorabil (rubla stabila, scaderi de taxe pentru industrie) si sa reduca birocratia. Potrivit analistului ”nevoia cruciala de investitii straine este si ratiunea pentru care Kremlinul nu a ripostat la recentele sanctiuni americane”. Saptamana trecuta, Kremlinul a informat ca i-a insarcinat pe premierul Dmitri Medvedev si pe presedintele Bancii Centrale, Elvira Nabiullina, sa elaboreze, pana in 15 iulie, un ”plan de actiune” pentru a creste investitiile straine. Daca in 2017 investitiile cu crescut cu 4,4% (potrivit agentiei de statistici Rosstat) aceasta crestere a fost legata de mari proiecte temporare, cum ar fi un pod catre Crimeea sau Cupa Mondiala la fotbal.

Dependenta de hidrocarburi

Rusia, tara bogata in hidrocarburi, este supusa fluctuatiilor preturilor acestora, asa cum a aratat criza din 2015-2016. Pentru a se apara in fata acestei dependente, Chris Weafer este de parere ca autoritatile trebuie sa mizeze pe antreprenoriat si pe intreprinderi mici favorizandu-le credite ”mai abordabile si mai usor de accesat”. Analistul a indemnat si la investitii in robotica si tehnologii ale inteligentei artificiale. Lev Jakobson, profesor la Scoala Superioara de Economie din Moscova, evoca urmarea exemplului ”cresterii impresionante a productivitatii din sectorul agricol”, care a batut toate recordurile de recolte si de export in ultimii ani.

Productie scazuta

”Economia rusa este foarte ineficace. Este o mostenire a sistemului sovietic si a cresterii facile provenind din bogatia petroliera din anii 2000-2013”, estimeaza Weafer. ”Exista multe ineficacitati in sistem care, daca sunt corijate, ar putea conduce la o crestere economica”. Analistul a citat ca exemplu sectorul petrolier care, in ciuda crizei, si- crescut productia zilnica in medie cu 740.000 de barili pe zi, intre august 2014 si septembrie 2016. Industria a fost obligata sa devina mai eficace si mai inovanta. Pentru a moderniza mari intreprinderi, guvernul a lansat mai multe planuri de privatizare. Dar partea statului in economie a crescut in ultimii ani din cauza unui ”capitalism de stat”, ceea ce a dus, spre exemplu, la cresterea considerabila a gigantului petrolier Rosneft.

Care program?

”Programul pe care-l ofer tarii este bun”, a lansat Putin dupa ce si-a depus buletinul de vot , duminica, in urma. Dar despre ce program este vorba? Pentru ca, in timpul campaniei, acest subiect nu a fost abordat. In vizita la doua-trei intreprinderi, Putin a promis doar marirea salariilor (cum?), construirea de drumuri si noi finantari pentru sistemul de sanatate. Doar angajamente vagi pe care le-a mai rostit si in precedendele campanii electorale.

Care succesor la Kremlin?

O prioritate pentru Vladimir Putin in cel de-al patrulea si ultim mandat este gasirea unui succesor. ”Elitele vad  perioada care se deschide ca o tranzitie in timpul careia trebuie sa se pozitioneze”, subliniaza politologul Valery Solovey. Cu riscul unui razboi al clanurilor acestor elite. Pentru ca sunt multi care vor sa-si apere interesele.

Liderul de la Kremlin evoca doar puterea militara a Rusiei dar pe partea economica nu se vad deloc perspective bune

Spre exemplu, exista clanurile fortelor de securitate incarnate de Igor Setchin, patronul Rosneft, sau Serghei Chemezov, aflat in fruntea conglomeratului militar Rostec, ambii fosti oameni ai KGB. Sau cel al primarului Moscovei, Serghei Sobianin, om cheie in anturajul lui Putin. Sau anturajul premierului Dmitri Medvedev, ale carei ambitii pentru Kremlin au ramas intacte. Si care spera sa-i fie recompensata loialitatea dupa ce a acceptat sa cedeze fotoliul prezidential lui Putin, in 2012. ”Oligarhii pariaza iar pe Medvedev pentru ca ar putea permite reconcilierea cu Occidentul”, estimeaza Valery Solovey. Deocamdata, nimic nu se stie despre intentiile liderului de la Kremlin, toate scenariile sunt posibile, dar o certitudine: Putin s-a descotorisit de acolitii sai sexagenari si a lansat o noua generatie de tehnocrati.

Eventuale remanieri ale actualei echipe

Putin a pastrat misterul si in ce priveste o eventuala remaniere a echipei sale. ”Voi reflecta asupra a ceea ce voi face si cum”, a declarat el, dupa victoria de duminica, explicand ca eventuale schimbari vor veni dupa investitura sa, in mai. Din fidelii lui Putin fac parte premierul Dmitri Medvedev, loial lui Putin, care nu iesit niciodata din umbra lui si care i-a cedat scaunul Kremlinului, dupa ce a fost propulsat la conducerea tarii in 2008. Urmeaza ministrul Apararii, Serghei Soigu, care ocupa acest post din 2012, autorul ”modernizarii armatei ruse” si al ”succesului” campaniei din Siria. Apoi intransigentul sef al diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, diplomat respectat la nivel international, care ocupa acest post din 2004. Urmeaza Igor Setchin, intruchiparea capitalismului de stat, director al Rosneft si vechi prieteni cu Putin. Si unul din cei mai puternici oameni din Rusia. Pe lista este si directorul Bancii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, numita in 2013. Au existat temeri legate de independenta bancii, avand in vedere apropierea ei de Kremlin dar acestea s-au risipit dupa ce Nabiullina a gestionat grava criza monetara care a lovit Rusia in 2014. Nu in ultimul rand si consilierul de campanie al lui Putin, Alexei Kudrin, fost ministru de Finante (2000-2011) care nu a ramas niciodata departe de jocurile politicii ruse. Liberal apreciat in strainatate, profita de independenta sa pentru a da in mod regulat puterii, in presa, lectii de conducere economica iar revenirea la in guvern este des evocata de cei care cred inca intr-o Rusie nedecuplata total de Occident. O revenire destul de improbabila, avand in vedere faptul ca s-ar pute in discutie coabitarea sa cu dusmanul sau declarat, Dmitri Medvedev, cel care l-a demis de la Finante.

author avatar
Tudor Borcea
162 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger