AcasăNewsCe castiga Traian Basescu jucandu-se cu sistemul electoral

Ce castiga Traian Basescu jucandu-se cu sistemul electoral

Presedinte-jucator, Traian Basescu se hraneste din situatile conflictuale pe care le genereaza. A pariat pe cartea modificarii sistemului electoral, constient fiind ca toate variantele il avantajeaza.

Parlamentarii nu renunta nici in ruptul capului la avantajele lor

Reteta castigatoare nu se modifica. Din 2004 pana in prezent, Traian Basescu a folosit aceeasi tactica. A canalizat nemultumirea populatiei intr-o zona favorabila lui. Ca au fost coruptii lui Nastase, cei 320 de parlamentari care l-au suspendat, „baietii destepti” sau „mogulii”, seful statului si-a inventat adversari pe care mai apoi sa-i ingenuncheze spre deliciul electoratului. Strategia este pe fond una simpla: Basescu arunca  o tema apoi se retrage si astepta reactiile. In functie de acestea aplica lovitura finala. Odata cu apropierea alegerilor din 2012, seful statului a lansat o noua provocare: modificarea sistemului electoral prin introducerea uninominalului pur, reducerea numarului de parlamentari si, mai nou, comasarea alegerilor. Ca miza sa fie si mai mare, Traian Basescu si-a pus la bataie doi ani din mandat. La auzul acestei vesti, opozitia a si muscat momeala.

Unitatea din teritoriu face diferenta

De departe, PDL-ul (partidul de suflet al presedintelui) este avantajat de comasarea alegerilor. In primul rand pentru ca va avea timp suficient la dispozitie sa-si mai dreaga imaginea. In al doilea rand pentru se va elimina riscul tradarilor din partea primarilor si a presedintilor de consilii judetene care, obligati sa traga pentru ei in campania electorala, vor pune osul la munca si pentru parlamentari. Nu in ultimul rand, atuul il reprezinta faptul ca PDL inca isi pastreaza puterea in teritoriu iar regula „cine are primarul ia totul” va functiona ca unsa.  Stare de fapt care nu caracterizeaza si USL-ul, situatie deloc straina lui Traian Basescu, constructia liberalo-pesedista fiind unita doar la centru, dar dezbinata in mai toate judetele tarii.

Plan de rezerva

Ca de fiecare data Traian Basescu si-a luat masuri de precautie. Sau mai bine zis a jucat la cacealma atunci cand si-a pus mandatul la bataie. Si asta deoarece stie ca politicienii, disperati sa ramana la ciolan, nu au niciun interes sa modifice actualul sistem electoral. Prin urmare, poporul va afla ca seful statului a fost gata sa se sacrifice, in timp ce ticalosii de politicieni s-au agatat de functii.

Frauda va fi in floare

Economica ce-i drept atat pentru stat cat si pentru partide (sacosele cu zahar si ulei se impart doar o data!), comasarea alegerilor va incuraja si mai mult frauda electorala. Pus in fata a sase –sapte buletine de vot, alegatorul, al mai putin stiutor de carte, va fi mult mai usor de influentat de catre domnu’ primar.

author avatar
Ana-Maria Ludatser
484 afisari

1 COMENTARIU

  1. Conform ARTICOLULUI 80 din Constitutia Romaniei, Rolul presedintelui este: (1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. (2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate. Alte manopere nu sunt prevazute in fisa postului iar depasirile de competenta intra la ABUZ CONTRA INTERESELOR PUBLICE. In unele cazuri abuzurile PREAMARITILOR mai pot fi numite GOLANII, EXCHIBITII, NEBUNII SAU DRACOVENII, ETC

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger