AcasăNewsCCR: Legea privind infiintarea Fondului Suveran de Investitii, neconstitutionala

CCR: Legea privind infiintarea Fondului Suveran de Investitii, neconstitutionala

Și ministrul Justiției declară război CCR! Troica Iohannis-Orban-Predoiu pune bocancul pe grumazul Curții Constituționale a României!

Magistratii Curtii Constitutionale au avut joi sedinta, intre aspectele analizate aflandu-se si sesizarile formulate de presedintele Iohannis, dar si de formatiunile din Opozitie fata de actul normativ privind infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii-S.A..

A fost vorba, pe langa obiectia de neconstitutionalitate a legii in cauza formulata dinspre Cotroceni, despre o sesizare similara inaintata CCR-ului de 51 de deputati neafiliati, dar si ai USR si PMP, precum si de un demers initiat de 66 de deputati din randul grupului parlamentar al PNL.

Analizand tema celor trei sesizari, magistratii Curtii le-au conexat, iar apoi, dupa deliberari, au decis sa admita obiectiile. Hotararea a fost luata cu majoritate de voturi, anunta forul, intr-un comunicat, din care opinia publica afla ca judecatorii CCR considera ca „Legea privind infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii – S.A. si pentru modificarea unor acte normative este neconstitutionala, in ansamblul sau”.

Oferind mai multe detalii pe acest subiect, CCR comunica si faptul ca „in motivarea solutiei pronuntate, Curtea a retinut ca infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii – S.A. da expresie unei operatiuni juridice cu caracter individual, aplicabile, prin definitie, numai unui singur caz expres determinat, creand o societate cu un singur actionar supusa regulilor prevazute de Legea societatilor nr.31/1990, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.1066 din 17 noiembrie 2004, si art.17 din Legea nr.15/1990 privind reorganizarea unitatilor economice de stat ca regii autonome si societati comerciale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.98 din 8 august 1990, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit carora ”unitatile economice de interes republican se organizeaza ca societati comerciale prin hotarare a Guvernului”. Prin urmare, Curtea a constatat ca legea criticata a fost adoptata cu incalcarea principiului separatiei puterilor in stat, prevazut de art.1 alin. (4) din Constitutie, si a rolului Parlamentului, prevazut de art.61 alin.(1) din Constitutie”.

104 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger