Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Cazul Ekeng. Medicul de pe ambulanta privata, la Parchet

Cazul Ekeng. Medicul de pe ambulanta privata, la Parchet

Autor:

Ancheta in cazul decesului prematur al sportivului in varsta de 26 de ani, legitimat la clubul alb-rosu, este in plina desfasurare.

 

13139046 1012169392170622 5601481622269761957 n eke 350x165 Cazul Ekeng. Medicul de pe ambulanta privata, la Parchet

UPDATE: Parchetul Capitalei confirma faptul ca medicul Mihaela Duta este urmarita penal. Cadrul medical este suspectat de ucidere din culpa. Procurorii au ajuns la concluzia ca doctorul de pe ambulanta privata nu i-ar fi facut manevre de resuscitare fotbalistului dinamovist nici pe teren, nici in ambulanta.

“Prin ordonanta Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti din data de 29.06.2016 s-a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de suspecta DUTA ELENA MIHAIELA, medic specialist medicina de urgenta in cadrul unui serviciu de ambulanta privat, sub aspectul savarsirii infractiunii de ucidere din culpa, masura ce i-a fost adusa la cunostinta suspectei in cursul acestei zile.

Pe baza probatoriului administrat in cauza pana in prezent, in sarcina suspectei s-a retinut ca, fara a evalua complet starea pacientului, medicul de urgenta nu a initiat si nu a dispus initierea niciunei manevre de resuscitare, acesta fiind urcat in ambulanta in vederea transportarii la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti, aflat in imediata vecinatate a stadionului.

Mai mult decat atat, desi pe parcursul transportului, ca urmare a instalarii defibrilatorului aflat in dotarea ambulantei, a fost confirmata fibrilatia ventriculara in care se afla pacientul PATRICK EKENG, medicul DUTA ELENA-MIHAIELA nu a initiat nici de aceasta data manevre de resuscitare potrivit protocoalelor medicale aplicabile in cazul interventiei medicale de urgenta, asigurand doar predarea acestuia catre Unitatea de primiri urgente a spitalului unde, in ciuda manevrelor de resuscitare initiate, nu s-a mai putut asigura supravietuirea pacientului.

In acest context, desi in mod evident, dintre cauzele care au determinat decesul lui PATRICK EKENG fac parte si afectiunile cardiace de care acesta suferea, fapta medicului DUTA ELENA-MIHAIELA de a nu efectua protocolul de resuscitare prespitaliceasca, in conditiile in care a constatat sau trebuia sa constate ca PATRICK EKENG se afla in fibrilatie ventriculara, anuland astfel, prin inactiunea sa nejustificata, orice sanse de supravietuire a pacientului, se inscrie intre cauzele care au determinat decesul pacientului.

Potrivit concluziilor raportului medico-legal de necropsie intocmit de specialisti din cadrul I.N.M.L. „Mina Minovici” moartea numitului PATRICK EKENG s-a datorat unei fibrilatii ventriculare aparuta pe fondul unei patologii cardiace preexistente (cardiomiopatie de non-compactare cu tulburare de repolarizare precoce, cardiomiopatie hipertrofica apicala) asociata cu anomalii coronariene, favorizata de existenta unui proces miocardic in remisiune si precipitata de un efort fizic; din datele medicale puse la dispozitie nu rezulta faptul ca s-a efectuat protocol de resuscitare cardio-pulmonara prespitaliceasca; acordarea de prim ajutor in cazul unui stop cardiac trebuie efectuata cat mai repede, fiecare minut de intarziere duce la o scadere a sanselor de supravietuire.

In raportul de necropsie se mai retine faptul ca, in cazul atletilor care sufera de tahiartimie (cum a fost cazul aici) mai mult de 95% dintre cei ce sunt defibrilati supravietuiesc daca defibrilarea se face in primul minut de stop cardiac. Sansele de supravietuire scad cu 5,5 % pe minut”.

—–

La aproape doua luni de la drama care a indoliat echipa Dinamo, in continuarea cercetarilor care se fac in cazul mortii camerunezului Ekeng, medicul de pe ambulanta privata care l-a preluat pe fotbalist pentru a-l duce la spital a fost citata la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti.

Va reamintim ca dosctorul respectiv a condus echipa medicala care a intervenit pe terenul din Stefan cel Mare, pe 6 mai, dupa ce Patrick Ekeng s-a prabusit pe teren, in plin meci cu Viitorul. Din pacate, desi a fost dus in decurs de cateva minute la Floreasca, spital aflat in apropierea clubului, fotbalistul nu a mai putut fi salvat.

sursa foto: Facebook/FC Dinamo
Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 17-10-2018
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!