AcasăNewsCaz ULUITOR in Romania: 60 de inimi umane ARUNCATE la gunoi!

Caz ULUITOR in Romania: 60 de inimi umane ARUNCATE la gunoi!

Situatie dramatica la Institutul pentru Boli Cardio Vasculare din Targu Mures, unde peste 60 de inimi, care ar fi putut salva vietile pacientilor, au fost aruncate la gunoi.

Dupa ani de zile in care s-a incercat constientizare populatiei asupra importantei donatiilor de organe, romanii au reusit, in sfarsit sa inteleaga enormitatea acestui gest. Asa se face ca la Institutul din Targu Mures au fost donate peste 60 de inimi umane, care ar fi putut salva viata a tot atator oameni. In loc de asta, insa, organele au ajuns la cosul de gunoi, dupa ce Institutul a fost inchis, in urma cu doi ani.

Toata lumea se declara neputincioasa, ridica din umeri si spune ca institutul s-a inchis pentru ca in ultimii doi ani nu au fost solicitari pentru transplant. Modernizarea institutului si instruirea personalului au durat mai bine de 20 de ani, insa inchiderea lui s-a facut intr-un timp mult mai scurt. De atunci zeci de pacienti traiesc doar cu speranta.

„Ei traiesc cu speranta ca intr-o buna zi sa fie anuntati ca sa fie chemati la centru ca sa faca un transplant. Ei mor cu aceasta speranta. Noi ii indrumam ca sa poata sa faca transplant si in afara cu motivatiile de rigoare intrucat nu se poate face la noi in tara”, a precizat Gheorghe Tache, presedintele Asociatiei Transplantatilor din Romania, citat de RTV.

Potrivit aceleiasi surse, ministrul Sanatatii a avut o reactie destul de rezervata, in privinta acestui subiect delicat: „Ei trebuie sa spuna ‘vreau sa fac 20 de transplanturi cu 30 de lei si astia sunt banii’. Sa faca conditiile tehnice corecte si apoi se da si finantare, mi se pare logic”.

author avatar
Alina Costache
501 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger