AcasăNewsCauciucuri de iarna: Soferii, cu ochii pe prognoza meteo!

Cauciucuri de iarna: Soferii, cu ochii pe prognoza meteo!

Conducatorii auto urmaresc cu atentie prognoza meteo, pentru a afla cum e vremea in zonele in care au drum. Si asta dupa ce specialistii ANM au anuntat de pana miercuri vremea se raceste si este posibil chiar sa ninga, semn ca ar putea fi nevoiti sa-si echipeze masinile cu anvelope de iarna.

In cazul in care circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei, soferii au obligatia sa-si echipeze coresunzator masinile, cand pleaca la drum. Adica sa aiba cauciucuri de iarna. In caz contrar, risca sa primeasca puncte de penalizare si amenzi usturatoare.

De la 1 noiembrie anul trecut, in vederea cresterii gradului de siguranta pe sosele si, in consecinta, a scaderii numarului accidentelor produse in conditii de iarna, a intrat in vigoare o Ordonanta Guvernamentala care ii obliga pe soferi ca, in cazul in care circula pe drumurile acoperite cu zapada, gheata sau polei, sa aiba dotate autovehiculele cu anvelope de iarna, lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate.

Conditiile de echipare a masinilor difera in functie de marimea acestora. Concudatorii auto sunt sfatuiti sa cumpere anvelope omologate, in concordanta cu cele inscrise de catre RAR in cartea de identitate a vehiculului si care poarta marcajul M+S (sau M.S, sau M&S). Soferilor li se recomanda sa nu cumpere anvelope de iarna second-hand, mai vechi de 4-5 ani. Vehiculele de transport persoane (cu peste 9 locuri) si cele cu masa mai mare de 3,5 tone trebuie sa aiba anvelope de iarna pe axele de tractiune si/sau sa aiba montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate.

In cazul in care nu respecta aceste recomandari, soferii vor fi penalizati cu 9-21 puncte si amendati cu sume intre 600 – 1400 lei, in cazul autovehiculelor de pana in 3,5 tone si maximum 9 locuri pe scaune, sau cu 2500 – 4000 lei in cazul autovehiculelor de peste 3,5 tone.

author avatar
National
377 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger