AcasăNewsCate alimente din UE consuma britanicii

Cate alimente din UE consuma britanicii

Un ”no deal” cu UE ii va costa scump pe consumatorii britanici, inclusiv la supermarket

Un Brexit fara acord va avea consecinte si in farfuria englezilor? Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a revenit asupra acestui scenariu.

Un no deal cu UE ii va costa scump pe consumatorii britanici inclusiv la supermarket

Intr-un discurs adresat in fata primarilor din Normandia, Macron a prevenit: ”In orice caz, trebuie negociata cu ei o perioada tranzitorie (…) iar supermarketurile lor sunt aprovizionate in proportie de 70% din Europa continentala”. Contactat de presa franceza, palatul Elysee ak indicat ca Macron a avut ca sursa un document guvernamental britanic publicat in vara lui 2017. Potrivit acestui document, ”peste 70% din importurile agroalimentare britanice anuale vin din Uniunea Europeana”. Dar marile lanturi care-si impart sectorul de supermarket in Marea Britanie (Tesco, Sainsbury’s, Asda si Morrisons) raman discrete cu privire la sursele lor de aprovizionare, chiar daca directorii de la  Sainsbury’s, Tesco si Asda si-au exprimat public ingrijorari cu privire la perspectiva unui Brexit fara acord. Morrisons a explicat, in 2017, ca 66% din produsele sale provin din Marea Britanie. Morrisons se aprovizioneaza direct de la fermieri si poseda propriile uzine de productie si abatoare. Un model care se distinge de cel al altor lanturi care apeleaza la intermediari. In total, 30% din hrana consumata in Marea Britanie provine din tarile Uniunii Europene, potrivit datelor guvernamentale citate intr-un raport comandat de Morrissons. Agricultorii furnizeaza 52% din hrana consumata. Insa procentul de 30% ascunde importante disparitati: doar 23% din fructele si legumele consumate de britanici sunt recoltate local. Procentul se ridica la 62% pentru cereale si la 80% pentru oua, carne si produse lactate.

62 % pour les céréales et 80 % pour les œufs, la viande et les produits laitiers. In valoare, Marea Britanie importa mai multa hrana decat exporta, un dezechilibru care i-ar putea costa scump pe consumatorii britanici daca tarife vamale vor intra in functiune in cazul unui Brexit fara acord.

author avatar
Tudor Borcea
115 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger