AcasăNewsCatastrofa umanitara in Nepal

Catastrofa umanitara in Nepal

Dupa ce , sambata, capitala Kathmandu a fost lovita de un cutremur cu magnitudinea de 7,9 (Richter), o replica violenta a seismului cu magnitudinea de 6,7 a fost resimtita, ieri, in regiune, inclusiv in New Delhi, unde imobilele au fost zguduite, dar si in Himalaya. Un bilant inca provizoriu indica o tragedie: peste 2.150 de morti.

Capitala nepaleza a fost prefacuta in ruine

Replica a afectat o zona situata in nord-estul capitalei Nepalului, nu departe de frontiera chineza, avand loc la o adancime de zece kilometri, potrivit Institutului american de Geofizica (USGS). Ea a fost resimtita pe muntele Everest, unde a declansat noi avalanse mortale, potrivit alpinistilor care au informat despre situatia de pe teren, inclusiv alpinistul roman Alex Gavan. Seismul de sambata este considerat a fi cel mai devastator de mai bine de un secol, al carui epicentru s-a situat la 80 km nord-est de Kathmandu insa producandu-se la adancime mica, ceea ce explica amploarea dezastrului. Un bilant inca proivizoriu indica 2.150 de morti si 5.400 de raniti. La acestia se adauga victimele din India (40 de morti) si cele din Everest (27 morti, intre care un manager Google). Numeroase replici incetinesc inca operatiunile de salvare, lasand temeri pentru un bilant final si mai dramatic.

Valea Kathmandu, devastata

Noile replici ale marelui cutremur au devastat capitala Nepalului, oamenii fiind nevoiti sa petreaca noaptea in corturi, in ciuda frigului sau in strada. Sute de imobile au fost prefacute in ruine si o parte a orasului este lipsita de electricitate. Strazile inguste fac operatiunile de salvare extrem de dificile. Miscarile pamantului au provocat prabusirea turnului istoric Dharhara (una din atractiile turistice majore) iar zeci de cadavre au fost scoase din ruinele acestuia. Monumentele din centrul orasului, Darbar Square, clasate in patrinomiul mondial UNESCO, au fost in egala masura distruse.

Avalanse ucigase in Everest

Cutremurul de sambata si replica violenta de ieri au fost resimtite si in regiunea masivului Everest, des frecventata de alpinisti in aceasta perioada a anului, unde s-au produs o serie de avalanse. Mai mult elicopterele au intervenit, ieri, pentru a ridica 28 de persoane decedate (un bilant provizoriu) si 61 de raniti, potrivit lui Ang Tshering Sherpa, presedintele Asociatie nepaleze de alpinism, alti sute de alpinisti fiind prinsi in capcana in zona mai multor tabere din cauza caderilor de zapada. Numeroase zone montane nepaleze sunt total izolate iar caile de acces au fost taiate. Evident, principalele urgente sunt adaposturile, hrana, apa, imbracamintea calduroasa si materialele sanitare.

Situatia cetatenilor romani din Nepal

Ministerul Afacerilor Externe a informat, ieri, ca , pana in prezent, au fost identificati 19 cetateni romani, care au fost contactati si se afla in afara oricarui pericol. ”MAE, Ambasada Romaniei la New Delhi si Consulatul Onorific al Romaniei din Nepal continua eforturile de verificare a prezentei, respectiv a situatiei altor cetateni romani care s-ar afla in Nepal, in zona respectiva, inclusiv daca exista vreun cetatean roman afectat in urma recentei replici (…), in pofida unor conexiuni de internet si de telefonie extrem de dificile datorita circumstantelor. Pana la acest moment misiunea diplomatica nu a primit nicio confirmare oficiala referitoare la existenta vreunui cetatean roman, printre victime”, informeaza MAE.

Presedintele Romaniei isi exprima compasiunea

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a transmis, ieri, un mesaj de solidaritate si compasiune, in urma cutremurului din Nepal.

„Imi exprim compasiunea si solidaritatea fata de persoanele afectate de cutremurul din Nepal. In aceste momente de adanca tristete, transmit sincere condoleante familiilor indurerate. Romania se alatura statelor lumii care si-au exprimat solidaritatea fata de autoritatile din Nepal si din celelalte tari afectate”, se arata in mesajul lui Iohannis.”

 

author avatar
Tudor Borcea
731 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger