AcasăNewsCatastrofa economica: inflatia ar putea ajunge la 12%

Catastrofa economica: inflatia ar putea ajunge la 12%

Reputatul analist economic Florin Citu trage un puternic semnal de alarma.: „Puterea de cumparare a fost, in ianuarie, cea mai mica din ultimii 3 – 4 ani. Daca se va pastra acest ritm, la sfarsitul anului vom avea o inflatie de 12%”!

Citu considera ca romanii au cheltuit prea mult anul trecut, cu speranta ca le vor creste substantial veniturile, dar rezultatul a fost doar o crestere economica bazata pe consum, care a sfarsit intr-o rata a inflatiei prea mare.   „Oamenii au consumat crezand mesajul ca veniturile vor creste. Si asa, ajungem in ianuarie 2018 cu o putere de cumparare mult mai mica. La sfarsitul anului o sa vorbim de o rata a inflatiei de 12%, ceea ce ar fi catastrofal”, a spus Florin Citu.

Exista toate conditiile

Actualele conditii arata clar ca rata inflatiei va accelera: pe de o parte, ai inflatie care creste, pe de alta parte, va creste si presiunea pe salarii,  ca acestea sa fie mai mari.  Si asa se creeaza spirala inflationista. „Cu aceasta politica fiscala prociclica, intr-o perioada in care economia crestea oricum, cu plata, cu politica monetara timorata, este clar ca ne-am putea duce in aceasta directie”, a declarat Citu.  Florin Citu subliniaza ca inflatia a crescut atat de mult in ultima vreme din cauza ca Guvernul a promis salarii mari. Romanii au crezut, au cheltuit tot ce aveau, unii au facut si credite, ceea ce a dus la o crestere economica bazata pe consum si la o inflatie mare.

Inflatia, in cifre

Eurostat ne-a anuntar ca, in februarie, Romania a inregistrat cea mai mare inflatie din UE, de 3,8%, de trei ori mai ridicata fata de inflatia de 1,3% consemnata la nivelul UE.  Eurostat calculeaza rata anuala a inflatiei ca variatie a indicelui armonizat al preturilor de consum intr-o luna, comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, in timp ce rata lunara compara indicii din ultimele doua luni.   Potrivit datelor INS, rata anuala a inflatiei din Romania, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in luna februarie la 4,72%, cel mai inalt nivel din iunie 2013, cand a fost 5,37%, in conditiile in care citricele s-a scumpit cu 5,98% fata de ianuarie.   „Guvernul trebuie sa isi schimbe paradigma, sa treaca de la o crestere economica sustinuta pe termen scurt din consum la o crestere economica pe termen lung din investitii. Nu este un lucru care le aduce voturi imediat, nu este ceva populist, dar este un lucru responsabil, pe care trebuie sa il faca.

author avatar
Catalin Dumitrescu
286 afisari

1 COMENTARIU

  1. De cand dl. Chitu este un „reputat” analist? Cu toata dragostea, in ultimul an a dat-o in bara cu toate analizele si previziunile „nucleare” menite sa satisfaca doar orgoliul mai marelui sef de partid Orban.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger