AcasăNewsCatalonia: Regele Spaniei vede rosu

Catalonia: Regele Spaniei vede rosu

Dupa ce Felipe alVI-lea si-a dascalit supusii, Parlamentul European a cerut, ieri, Barcelonei si Madridului sa reia imediat dialogul, avertizandu-i pe catalani ca respectarea constitutiei si statului de drept este ”obligatoriu”, nu ”facultativ”.

Intr-un discurs de o fermitate fara precedent, suveranul  Felipe al VI-lea a denuntat referendumul catalan si i-a acuzat pe separatisti ca pun in pericol statul spaniol.

Dupa ce Felipe alVI lea si a dascalit supusii Parlamentul European a cerut ieri Barcelonei si Madridului sa reia imediat dialogul avertizandu i pe catalani ca respectarea constitutiei si statului de drept este obligatoriu nu facultativ

”Aceste autoritati, de-o maniera clara si categorica, ”s-au situat in afara dreptului si a democratiei”. In cadrul unei rare alocutiuni televizate, regele Felipe a estimat ca scrutinul catalan a avut ca finalitate ”proclamarea ilegala a independentei”. ”Avand o conduita iresponsabila, ei chiar pot pune in pericol stabilitatea economica si sociala a Cataloniei si a intregii Spanii”, a adaugat suveranul. In fata acestei situatii, a continuat el ”este responsabilitatea puterilor legitime ale statului sa asigure ordinea constitutionala si functionarea normala a institutiilor, respectarea statului de drept si a autonomiei Cataloniei”. Pe de alta parte, potrivit articolului 155 din Constitutia spaniola (pana acum neinvocat) guvernul lui Mariano Rajoy poate obliga o regiune sa-si respecte obligatiile constitutionale, in caz ca le-a violat sau daca regiunea ”aduce o grava atingere interesului general al statului”. Independenta, proclamata luni? Proclamarea independentei Cataloniei este doar o chestiune de zile, a asigurat seful executivului catalan, Carles Puigdemont. Potrivit guvernului catalan, parlamentul regional se va reuni luni, la cererea coalitiei Junts pel Si (Impreuna pentru Da) si CUP (Candidatura unitatii populare) pentru a dezbate independenta celei mai bogate regiuni a Spaniei. Intr-un interviu acordat BBC, Carles Puigdemont spunea ca independenta Cataloniei va fi proclamata dupa 48 de ore dupa numaratoarea tuturor rezultatelor oficiale ale referendumului, inclusiv a voturilor din strainatate. ”Vom actiona la sfarsitul acestei saptamani sau la inceputul celei viitoare”. Intrebat despre eventualitatea unei interventii a Madridului pentru a prelua controlul direct al Cataloniei, Puigdemont a estimat ca ar fi ”o greseala” susceptibila sa ”schimbe totul”.

 

Seful politiei catalane, urmarit penal

Justitia spaniola ”i-a convocat in vederea inculparii” pe seful politiei catalane, pe una din subalternele sale si pe doi lideri ai unor asociatii separatiste, in cadrul unei ”anchete pentru rebeliune”, a declarat ieri pentru Afp un purtator de cuvant al tribunalului. Patru persoane sunt urmarite penal: Josep Luis Trapero, seful Mossos Esquadra, o alta responsabila a politiei regionale, Teresa Laplana, precum si Jordi Sanchez si Jordi Cuixart, presedinti ai doua asociatii separatiste: Asociatia Nationala Catalana (ANC) si Omnium. Convocarea este legata de „reuniuni si manifestatii organizate pentru a impiedica, prin forta, actiunea autoritatilor si a agentilor sai in exercitarea atributiilor lor”, a precizat purtatorul de cuvant al Audientei Nationale. Ancheta se refera la fapte produse la 20 septembrie, cand arestarea a 14 inalti responsabili ai executivului separatist catalan generat manifestatii impotriva Garzii Civile la Barcelona in fata sediului Ministerului Economiei, unde aveau loc perchezitii. Garzii Civile nu au putut parasi cladirea pana in zori zilei, iar manifestantii le-au atacat masinile. Mossos Esquadra a fost acuzata ca nu a intervenit suficient de repede pentru a ajuta Garda Civila, precum si pentru ca nu a impiedicat deschiderea birourilor de vot in cadrul referendumului pentru autodeterminare interzis duminica, desi justitia le ordonase acest lucru.

Merkel: Statul de drept trebuie respectat

Este important ca in Spania statul de drept sa fie respectat pentru a se pastra stabilitatea tarii, in conditiile in care autoritatile din Barcelona se pregatesc sa-si proclame independenta, a declarat ieri Steffen Seibert,  purtatorul de cuvant al cancelarului Germaniei, Angela Merkel. ”Germania urmareste de aproape evenimentele din Spania. Stabilitatea Spaniei este de mare interes pentru noi”, a comunicat Seibert, care a subliniat ca disputa intre Madrid si Catalonia este o afacere interna si ca o solutie nu poate fi gasita ”decat in cadrul Constitutiei spaniole si a ordinii democratice”. Angela Merkel, a continuat Seibert, ”nu va face medieri” in aceasta problema.

Bancile catalane isi linistesc clientii

Principalele banci din Catalonia si ministrul spaniol al Economiei au asigurat clientii ca depozitele lor sunt in siguranta, in pofida crizei din regiune.”Bancile catalane sunt banci spaniole, iar bancile din Europa sunt solide. Clientii lor nu au de ce sa se teama”, a declarat ministrul  Luis de Guindos, dupa ce Caixabank, cel mai mare grup bancar din Catalonia, a cerut angajatilor sa informeze clientii ca banca este decisa sa le protejeze interesele. In acelasi registru a actionat si Josep Oliu,  presedintele Banco Sabadell, a cincea mare banca din Spania cu operatiuni importante in Catalonia, anuntand ca „Sabadell are mecanisme si va lua masurile necesare pentru a putea continua sa opereze in mod normal in zona euro, garantand interesele actionarilor, clientilor si anchetatilor, indiferent de scenariu”. Actiunile ambelor banci au scazut in ultimele zile dupa tensiunile provocate de referendumul de duminica.

author avatar
Tudor Borcea
259 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger