AcasăNewsCatalonia a fost o zi vultur

Catalonia a fost o zi vultur

Catalanii s-au adunat cu mic cu mare sa-l vada pe Puigdemont cum joaca alba-neagra in direct

Presedintele separatist Carles Puigdemont a pus Barcelona pe tigaia incinsa, semnand, marti seara, o declaratie de independenta. Pe care imediat a suspendat-o in vederea unui (foarte) ipotetic dialog cu Madridul, semanand confuzie si dezamagire in randurile catalanilor, care se afla in situatia de a juca in prelungiri acest meci periculos.

Catalanii s au adunat cu mic cu mare sa l vada pe Puigdemont cum joaca alba neagra in direct

Dupa ce a intarziat mai bine de o ora sa se arunce la beregata premierului Mariano Jajoy, Puigdemont i-a adus pe catalani de la extaz la agonie.  „Constituim Republica Catalana, ca stat independent si suveran, de drept, democratic si social”, se poate citi in textul semnat de cele trei partide pro-independenta. ”Dar presedintele suspenda aceasta declaratie chemand la dialog pentru a se ajunge la o solutie negociata”, a precizat purtatorul de cuvant al guvernului catalan, Jordi Turull, adaugand ca este vorba de o ”declaratie simbolica” pentru ca ea nu a fost ratificata de Parlament. Dupa ce a denuntat ”exploatarea” spaniola, oprimarea catalanilor de catre Rajoy plus bataile politiei, Puigdemont, care mai ieri alaltaieri avea un singur mesaj, ceva gen ”independenta sau moarte”, a ales marti sa nu apese ”butonul nuclear”, temporizand confuz situatia. Si fara a fixa nici un interval de timp pentru ”dialog”.

Declar independenta semnez si o suspend ce nu e clar

Ceea ce nu a fost pe placul nimanui. Intr-o prima reactie, guvernul lui Rajoy a estimat ca o ”declaratie implicita de independenta este inadmisibila”. Anterior, sustinatorii independentei, adunati cu miile in fata unui ecran gigant in Barcelona, l-au huiduit pe Puigdemont, iar unii strigau ”tradatorule!”.

Rajou cere clarificari imediate

Premierul Spaniei a cerut ieri guvernului autonom catalan clarificari si a fluturat activarea articolului 155 care poate suspenda autonomia Cataloniei. ”Am convenit sa cerem  oficial guvernului catalan sa confirme daca a declarat sau nu independenta. Aceasta cerinta , necesara inainte de orice masura pe care guvernul o poate adopta in virtutea articolului 155 din Constitutie, urmareste sa furnizeze cetatenilor claritatea si securitatea juridica pe care le reclama o chestiune atat de importanta”, a declarat Rajoy.

Uraaa ne am separat de Spania Ba nu

Premierul nu a fixat un ultimatum pentru Puigdemont, dar a precizat ca ”raspunsul presedintelui catalan va determina evenimentele ce vor veni in urmatoarele zile”. Calificand sedinta de marti din parlamentul catalan o ”ceremonie a absurdului”, liderii opozitiei, consultati de Rajoy, au estimat ca Puigdemont trebuie sa clarifice ”negru pe alb” daca independenta Cataloniei este sau nu proclamata. Pentru observatori, Puigdemont are o mare problema: fie proclama independenta Cataloniei, cu activarea fara dubii a articolului 155 de catre Madrid, fie nu, pierzandu-si sustinerea politica. Pentru Rajoy, timpul lucreaza in favoarea sa. Daca Puigdemont continua cu ambiguitatea, miscarea pro-independenta se va fractura. Inaintea anuntului lui Mariano Rajoy, Jordi Turull a declarat pentru Radio Catalunya: ”Nu am renuntat la absolut nimic. Am decis o pauza, ceea ce nu inseamna un recul”. Tot ieri, liderul Partidului Socialist Spaniol (PSOE), principala forta a opozitiei, Pedro Sanchez, a anuntat un acord cu seful guvernului, conservatorul Mariano Rajoy, pentru a studia o reforma a Constitutiei, necesara pentru ”ramanerea Cataloniei in Spania, nu pentru plecarea ei”. Sanchez prevede intai formarea unei comisii de reforma teritoriala pentru a studia timp de sase luni actuala repartitie a competentelor intre regiunile spaniole si guvernul de la Madrid, inainte de a lansa o pricedura de revizuire a Constitutiei.

O situatie aproape gravida

Ieri, ministrul spaniol de Externe, Alfonso Dastis, a declarat pentru Europe 1 ca independenta proclamata a Cataloniei si apoi imediat supendata este o ”inselaciune” care va duce la confruntari economice si sociale. ”Au spus cati vor asuma dreptul la independenta dupa rezultatul pretinsului referendum (din 1octombrie) apoi Puigdemont cere Parlamentului sa suspende efectele acestei declaratii de independenta. Este un mod socant a a-ti trata propriul Parlament. Este un truc de a spune ceva si de a face altceva”. ”Am spus mereu ca orice negociere trebuie facuta in cadrul Constitutiei spaniole si prin mijloacele oferite de statul de drept. Dar o parte din Spania, Catalonia , sa decida in numele tuturor spaniolilor, este imposibil”, a spus Dastis. De partea sa, ambasadorul Spaniei la Paris, Fernando Carderera, a estimat ca declatia de marti a lui Puigdemont a fost punctul culminant al unei ”lovituri de stat”. ”Independenta este ca sarcina, ori esti insarcinata, ori nu, ori proclami indepedenta, ori nu”, a declarat diplomatul spaniol.

author avatar
Tudor Borcea
326 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger