AcasăNewsCat te costa pe an un cont curent la banca

Cat te costa pe an un cont curent la banca

Numerosi romani au conturi curente la diverse banci si platesc cheltuieli de administrare chiar daca nu se ating de banii din cont. Unele banci nu-si taxeaza clientii, altele cer insa peste 180 de lei/an pentru pastrarea banilor.

Unele banci va taxeaza si cand depuneti bani, altele ca cer comisioane de pastrare

Poate ca unora dintre clienti le vine destul de greu sa „bata” zecile de banci cu pasul sau sa gaseasca pe site-urile institutiilor financiare ca sa afle cu cat sunt taxati daca isi incaseaza salariile, pensiile sau alte venituri lunare fixe intr-un cont curent. Portalul Conso a adunat la un loc informatiile referitoare la costurile de administare ale conturilor curente, precum si detalii privind eventuale avantaje oferite de banci. Era si cazul, atata vreme cat bancile folosesc banii clientilor si, pe de-asupra, ii mai si taxeaza pentru aceasta. De la bun inceput este bine sa stiti ca, insumat, costul total pe un an include atat omisioanele de deschidere, cat si pe cele de administrare, platibile chiar daca banii nu sunt miscati din cont. Banca Transilvania, de exemplu,  nu-si taxeaza clientii titulari de conturi curente, in vreme ce alte banci cer comisioane de cateva zeci de lei/an. Cele mai mari comisioane sunt practicate, potrivit Conso,  de catre Banca Leumi, care cere peste 180 de lei/an pentru adiministrarea conturilor curente.

„Avantaje”

Bancile abat atentia de la comisioane si costuri de administrare prin oferirea unor „avantaje”. Unele dintre aceste vor genera insa la un moment dat alte costuri:

– atasarea la contul curent a unui card de debit Visa Electron/ MasterCard Standard sau MasterCard Gold, cu costuri initiale zero;

– depunerea de numerar – gratuita;

– extras de cont la ghiseu – gratuit.

Iata care sunt, conform informatiilor prezentate de banci, costurile de administrare anuale practicate de principalele institutii financiare din Romania:

Banca  –  Costuri cont curent/an   –  Cash gratuit la ATM

 

Banca Transilvania  –  0,00 lei   –  Da

Garanti Bank   –  18,00 lei    –  Da

ATE Bank  –  19,00 lei    –  Nu

OTP Bank  –  19,96 lei    –    Nu

Alpha Bank      –     30,00 lei   –   Nu

Raiffeisen Bank   –  35,00 lei  –    Nu

Piraeus Bank     –   40,00 lei   –  Nu

Bancpost    –  43,50 lei –  Nu

BCR    –  54,00 lei  –    Nu

CEC Bank  –  54,00 lei   –   Nu

Carpatica  –  55,40 lei   –   Nu

BRD   –  55,74 lei  –    Nu

UniCredit Tiriac Bank  –   135,00 lei   –  Nu

Volksbank  –  180,00 lei   –  Da

Bank Leumi     –     187,39 lei  –   Nu

author avatar
Arpad Dobre
506 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger