AcasăNewsCat de infractoare este Justitia lui Iohannis

Cat de infractoare este Justitia lui Iohannis

Presedintele bate moneda pe independenta procurorilor, dar nu si pe cine ne apara de ei

Este de necrezut ce se intampla in ograda lui Augustin Lazar. Parca asisti la un film horror realizat de un regizor nebun. O conspiratie a unor procurori de la DNA Oradea impotriva judecatorilor, pentru a-i determina pe acestia sa dea solutiile care le convin lor. Se puneau la cale dosare, se ticluiau probe, se incalcau legile, zeitei Themis i se scuipa in talgerele dreptatii si, daca nu ii convenea, era luata si la suturi. Totul pana cand o discutie din conclavul procurorilor a fost inregistrata si facuta publica. Pana atunci, insa, nimeni nu a stiut ce se intampla la Oradea?

Presedintele bate moneda pe independenta procurorilor dar nu si pe cine ne apara de ei

Este greu de acceptat ca situatia asta a durat ani de zile fara ca nimeni sa raspunda, dar chiar asa au stat lucrurile. Ciprian Man, fostul procuror-sef al DNA Oradea, a stiut din prima clipa cu ce se ocupa cei cinci subordonati specializati in pervertirea justitiei. El insusi detine un palmares interesant in daramarea fostilor lui sefi, poate si colegi, pe care i-a considerat incomozi.

Copanul suculent al puterii

Abuzurile de la DNA Oradea nu au aparut peste noapte. De doi ani de zile presa a semnalat, prin zeci de articole bine documentate, toata gama de ilegalitati produse acolo. Te-ai fi asteptat ca Ciprian Man sa fie luat la intrebari si tras la raspundere. Asa ar fi fost normal, dar in anticoruptia Codrutei Kovesi prostiile astea nu-si aveau locul. Cum sa iei la refec un procuror care, uite, dovedeste atasament fata de idealurile justitiei independente ce umfla gretos discursurile ei si ale lui Augustin Lazar?

Augustin Lazar e prea fricos ca sa spuna adevaruri deranjante

Cum sa iei la bani marunti un procuror care lupta pentru statul de drept al lui Iohannis? Asa ca, fara discutie, Man a fost chemat la Bucuresti si promovat la DNA Central. Oricat ar parea de nefireasca, decizia de a-l numi pe Ciprian Man intr-o pozitie superioara s-a dorit a fi si o palma la adresa coalitiei de guvernare, ca sa-si bage mintile in cap ca ar putea modifica ceva in justitia de care trag cu dintii o Kovesi, un Iohannis, un Lazar si chiar o Cristina Tarcea. Justitia e a lor si e copanul suculent la care nu renunta, pentru ca asta inseamna putere.

Cu cine defilezi, Iohannis?

Nimeni dintre cei situati in varful piramidei nu poate nega ca nu a stiut ce se imtampla la DNA Oradea, si nu ma refer strict la dosarele facute judecatorilor, pentru a-i pune cu botul pe labe si pentru a-i avertiza si pe ceilalti sa nu se puna cu ei. Cu ei, procurorii.

Laura Codruta Kovesi mama unitatilor de elita o tusa prea groasa pe obrazul Justitiei

Am vazut recent, tot la Oradea, cazul unei femei de afaceri care a trait calvarul anticoruptiei cu care Iohannis ne imbalsameaza mintile. Si nu e singurul. Umilita, batjocorita, ajunsa pe drumuri dupa ce si-a pierdut si afacerea si casa, lovita de o boala necrutatoare pentru care nu i s-a acordat dreptul sa se trateze, ca acum, dupa sase ani, sa i se comunice ca este nevinovata. Nu vreau sa intru in amanunte, intreb doar simplu si raspicat: cine raspunde? Si mai intreb, astia-s procurorii pe care Lazar ii apara de se da de ceasul mortii? Astia-s magistratii cu care Iohannis defileaza?

Lazare, ti-a rasarit graul in birou?

DNA Oradea nu reprezinta un caz singular. „Unitati de elita” de aceeasi factura exista si la Ploiesti, si la Brasov, la Constanta, Iasi si Bucuresti. Cam astea se stiu acum, dar sunt convins ca nu sunt toate. Au aparut peste noapte? N-as baga mana in foc. A inventariat cineva lista faradelegilor comise de procurorii de aici, ca doar n-or fi armate de heruvimi? Nu am niciun motiv sa cred ca nu au fost infiintate cu buna stiinta, pentru a rari randurilor incomozilor pentru sistem. Stie Augustin Lazar cat de josnica este anticoruptia pe care o patroneaza din postura de procuror-general? Bogat in gura, Lazar isi apara procurorii care, vezi Doamne, ar fi lezati la independenta prin modificarea legilor justitiei, dar, cand ies la iveala cazuri similare celor de la Ploiesti si Oradea, se mira de parca i-ar fi rasarit graul in birou si el nu-si gaseste tractorul.

Cu supusenie si interes

La care justitie independenta se refera Klaus Iohannis cand ataca pana la plictis subiectul la Bruxelles? Cu ce anticoruptie se bate in piept pe culoarele Uniunii Europene? Cu asta care, cel putin moral, e mai corupta decat isi poate imagina chiar si o minte bolnava? Cui tine partea cand o tine de-a puia-gaia cu libertatea procurorilor, care, uite cum se intampla, acum se impotmolesc in propria libertate si-si cer locul la puscarie? Este explicabil de ce se opune cu atata inversunare numirii Adinei Florea la Directia de investigare a magistratilor. Sa nu se afle mai mult decat este cazul ce s-a intamplat in justitie de cand este presedinte. Este explicabil si de ce il apara pe companionul Lazar aproape cu furie. Sa nu iasa la iveala toate dosarele in care i-a fost albit trecutul. Cu supusenie si cu interes evident.

author avatar
Valentin Boeru
2.630 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger