AcasăNewsCastro dupa Castro. Ce viitor are si Raul?

Castro dupa Castro. Ce viitor are si Raul?

Raul Castro, care nici el nu se simte prea bine, va avea de furcă cu Trump, în ciuda dezgheţului început de Obama

Dupa decesul fratelui sau, Raul Castro, in varsta de 85 de ani, se afla singur la comanda pentru a asigura continuitatea unui regim imbatranit si amenintat de un naufragiu economic. Dar pentru cubanezi, Fidel era mort de mult.

Raul Castro, care nici el nu se simte prea bine, va avea de furcă cu Trump, în ciuda dezgheţului început de Obama

”Fidel este de neinlocuit, toate deciziile importante se vor lua in urma consultarii lui”, asigura, in 2006, Raul Modesto Castro Ruz, care dupa ce a vegheat o jumatate de secol in umbra de Apararea tarii si securitatea fratelui sau, prelua succesiunea la Havana. Dupa disparitia lui Lider Maximo, ce ar putea face Raul? Cum ar putea evita falimentul unei economii aflata in mare dificultate? Sau sa asigure continuitatea unui regim cu un partid unic, unde orice opozitie este interzisa. Sau sa gestioneze neincrederea unei populatii tinere, straina valorilor Revolutiei. Odata cu dezghetul relatiilor cu SUA, care ar putea fi incoronat de ridicarea embargoului sub care se afla insula din 1962, Raul Castro s-a dovedit un tactician si diplomat, metodic si meticulos, care a pregatit, opt ani, terenul unor reforme, cu ajutorul unui nucleu de fideli, din randul fortelor armate pe care le-a condus timp de 50 de ani si care administreaza sectoare intregi ale economiei cubaneze. Foarte discret, Raul apare rar in presa, dar lucreaza din umbra si ”defidelizeaza” Cuba metodic, dupa cum au apreciat mai multi diplomati occidentali care au petrecut multi ani in Cuba. ”Ani de zile si-a asumat rolul de dur al regimului dar, de fapt, el este cel care a incercat sa introduca modificari pragmatice in fata ideologiilor pe care se sprijinea Fidel”, s-a exprimat un diplomat.

Actualizarea modelului cubanez

Raul a injectat si doze de economie de piata pentru a ”actualiza” un model economic ce dateaza din epoca sovietica: deschiderea unor intreprinderi mici, aerisirea sectorului public, incurajarea asocierilor, o autonomie crescuta a intreprinderilor de stat, autorizarea comertului cu vehicule si al locuintelor. In ianuarie 2013, a instaurat o reforma migratorie ridicand severele restrictii impuse timp de 50 de ani. Dezghetul cu marele vecin din nord ar putea aduce o veritabila gura de oxigen economiei cubaneze. Dar, la 85 de ani, Raul Castro stie ca viitorul nu-i mai apartine si ca va trebui sa asigure succesiunea unei noi generatii, dupa ce va parasi puterea, in 2018. El l-a desemnat deja pe numarul doi al regimului, Miguel Diaz-Canel (56 de ani) care, in premiera, nu provine din generatia ”istorica” a revolutiei cubaneze. De partea sa, viitorul presedinte al SUA, Donald Trump, declara ca se opune ridicarii embargoului asupra Cubei. Congresul, dominat de republicani, ar putea lua o astfel de decizie. Dar si Congresul s-a opus.Dupa moartea lui Fidel, Trump a evocat ”un dictator brutal care si-a opresat poporul timp de sase decenii. Insa a declarat ca administratia americana ”va face tot ce este posibil pentru a se asigura ca poporul cubanez isi poate incepe drumul sau catre prosperitate si libertate”. Pozitiile lui Trump si Raul Castro, care inca nu s-au intalnit oficial, raman un element cheie al politicii externe a celor doi vecini.

Armasarul cu trabuc

Cubanezii l-au poreclit ”El Caballo”. ”Barbatul care a avut 35.000 de femei”, cum titra in trecut New York Post. Unii biografi ai lui Castro au cimentat reputatia de Don Juan al parintelui Cubei.

Părintele revoluţiei cubaneze a stârnit toate femeile din insulă

Trecutul amoros al lui Fidel Castro a fost un subiect tabu in Cuba. Jurnalistii americani  ai revistei Vice au petrecut cateva saptamani pe insula comunista unde au intalnit cateva femei care au acceptat sa vorbeasca despre performantele sexuale ale lui ”Commandante”. Printre ele, asa numita Yeni, care a recunoscut ca a avut o relatie cu Fidel. ”Imi aducea produse de patiserie de la un butic din Paris, erau delicioase. Apoi, ii placea sa verse ciocolata calda pe corpul meu. Au fost cele mai frumoase zile din viata mea. Il intrebam daca mai vrea o femeie sa ni se alature, dar imi spunea ca un barbat trebuie sa se multumeasca sa faca dragoste cu o singura femeie”, a spus aceasta. In 1960, cubanezii l-au botezat pe Casto ”Armasarul” din cauza reputatiei sale de amant viril. Insa nu au intarziat si ironiile: totii copiii din flori au cubanezelor erau botezati Fidelito. Insa autoarea cartii Without Fidel (2009) Ann Louise Bardach, a avut ocazia sa-l intrebe personal pe Castro: Cati copii estimati ca aveti? ”Un trib intreg”, a raspuns Fidel. Evident, nu se punea problema ca, in regimul Castro, femeile care au avut legaturi cu liderul de la Havana sa faca dezvaluiri. Apoi, Castro era in linia de mira a numeroase servicii secrete, in special a CIA, o situatie care reclama discretie totala.

Platita de CIA, o amanta a refuzat sa-l omoare

”Pleca fara sa ma anunte, nu spunea nimic”, isi aminteste Marita Lorenz, cea care, timp ce opt luni, a fost amanta oficiala a lui Commandante. Insa, dupa o dragoste tumultoasa a venit si despartirea iar aceasta germano-americana a fost abordata de CIA pentru a-si asasina amantul. Lorenz a refuzat, chiar in schimbul a doua milioane de dolari. ”Il iubeam prea mult, il iubesc si acum”, a spus femeia. Ca Marita Lorenz, nici Yeni nu l-a uitat. ”Pentru mine, perioada cu el a fost sfanta. Toata viata nu am iubit decat doi barbati: sotul meu si Fidel. Era cel mai mare om din lume”.

Barbatul tuturor pasiunilor

Sport, retete culinare, lectura, informatii: Fidel s-a prezentat mereu ca un om al tuturor pasiunilor. Dar, noteaza Afp,pasiunea sa secreta era sexul frumos. Pe cat de extrovertit era in viata publica, pe atat de rezervat era cu viata sa privata. Casatorit in 1948 cu Mirta Diaz-Balart (exilata dupa Revolutie) Fidel a avut insa cel putin opt copii cu patru femei diferite. Din cauza popularitatii sale in anii 60 i s-au atribuit relatii amoroase cu celebritati precum Gina Lollobridiga sau Ava Gardner. Ultima sa femeie, Dalia Soto del Valle, care i-a dat cinci copii si care a stat in umbra lui din 1960, este practic necunoscuta cubanezilor. Una din cele mai influente femei din viata lui Castro a fost Celia Sanchez, pe care a cunoscut-o in Sierra Maestra, in 1957: confidenta, secretara personala, si mai mult decat atat, pana la moartea sa, in 1980, atinsa de cancer.

author avatar
Tudor Borcea
766 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger