AcasăNewsCAS pentru sotii ori sotiile persoanelor fizice autorizate

CAS pentru sotii ori sotiile persoanelor fizice autorizate

Pentru a obtine pensia si alte facilitati, sotul sau sotia PFA trebuie sa achite CAS de minimum 244 de lei pe luna

Sotii sau sotiile care participa la activitatea economica a persoanelor fizice autorizate (PFA) sau intreprinderilor individuale au posibilitatea sa se asigure in sistemul public de pensii si pot beneficia de facilitatile acordate de stat in acest domeniu.

Pentru a obtine pensia si alte facilitati, sotul sau sotia PFA trebuie sa achite CAS de minimum 244 de lei pe luna

Conform unui proiect de lege aprobat recent de guvern, sotia sau sotul titularului intreprinderii individuale sau PFA vor putea achita CAS  in anumite conditii,  care trebuie indeplinite de catre titularii PFA sau ai intreprinderii individuale. Acestia trebuie sa ceara inregistrarea  in Registrul Comertului a mentiunilor privind participarea sotiei sau sotului la activitatea economica desfasurata de titularii entitatilor amintite, pe baza declaratiei pe proprie raspundere si a certificatului de casatorie. Pe de alta parte, incetarea activitatii sotiei sau sotului se mentioneaza tot in Registrul Comertului, in termen de 15 zile, pe baza declaratiei pe proprie raspundere a titularului PFA sau al intreprinderii individuale.

Contributie pe baza de contract

Pentru ca sotul sau sotia sa poata contribui la sistemul public de pensii, este necesara incheierea unui contract de asigurare sociala cu casa de pensii pe raza careia domiciliaza (sau are resedinta) viitorul asigurat. Contributia in sine reprezinta, conform legii pensilor, 31,3% din venitul pe care il va declara sotul sau sotia PFA. Venitul trebuie sa fie de minimum 778 de lei si reprezinta 35% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat , stabilit in acest an la valoarea de 2.223 lei. Pe de alta parte, venitul declarat la semnarea contractului de asigurare sociala poate fi de maximum  11.115 lei, respectiv echivalentul a cinci salarii medii brute. In aceste conditii, contributia minima la pensia de stat va fi de 244 de lei/luna, reprezentand 31,2% din 778 de lei, iar cea maxima, de 3.479 de lei/luna, adica 31,3% din 11.115 lei.

Documente si obligatii

Pentru inceperea platii CAS, viitorul contributor trebuie sa prezinte la casieria casei de pensii actul de identitate si contractul de asigurare sociala. Proiectul de lege prevede ca asiguratul trebuie sa anunte casa teritoriala de pensii ori de cate ori apar modificari in statutul sau (incetarea prestarii activitatii economice alaturi de PFA, modificarea nivelului veniturilor, renuntarea la calitatea de contributor la sistemul public de pensii etc.). In urma incheierii contractului, asiguratul are datoria sa achite lunar contributia la CAS. Legea prevede ca termenul limita de plata este data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza CAS. In caz de neplata la timp, contribuabilii datoreaza penalitati de intarziere. Contractul de asigurare sociala poate fi reziliat oricand, la cererea  asiguratului sau din cauza neplatii contributiilor stabilite.

Beneficii oferite de stat

Dupa incheierea contractului de asigurare sociala si plata la timp a CAS, contributorul beneficiaza de urmatoarele prestatii din partea statului:

–  pensie,

– tratament balnear,

– bilete de odihna,

– ajutor de deces, in cazul decesului asiguratului sau unui membru al familiei acestuia.

author avatar
Arpad Dobre
370 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger