AcasăNewsCarmen Dan, in zonele inundate: "N-am iesit din zona de risc"/Se pot...

Carmen Dan, in zonele inundate: „N-am iesit din zona de risc”/Se pot face si evacuari fortate

Atat ministrul de Interne, cat si secretarul de stat care conduce Departamentul pentru Situatii de Urgenta au ajuns, joi in jurul pranzului, cu un elicopter de la Bucuresti in zonele afectate de inundatii, mai precis la granita judetelor Brasov cu Covasna.

Acolo se afla deja, inca din ziua precedenta, ministrul Apelor, Ioan Denes. Dupa ce a vazut de la inaltime care sunt urmarile inundatiilor, oficialul guvernamental a discutat cu oficialitatile locale, accentul fiind pus, dupa cum e firesc, pe siguranta locuitorilor din zona, avand in vedere faptul ca exista temeri cand vine vorba despre rezistenta digului de portectie de la Baraolt (Covasna), aflat sub presiunea viiturii produse pe Olt. „N-am iesit din zona de risc si (…) din situatia critica, inca o tratam ca pe o situatie cu foarte mare (…) de aici vom pleca in prima zona expusa in situatia in care digul, care este oricum instabil in acest moment, ar ceda (…) sa vorbim cu oamenii si sa-i constientizam ca trebuie sa plece, pentru o perioada temporara, din acea zona”, a precizat Carmen Dan.

Aceasta nu a exclus varianta ca, daca situatia din teren o va impune, sa se recurga la o evacuare fortata a oamenilor din zona, care nu vor sa paraseasca locuintele in situatii de mare risc, dar a explicat ca doar primarul si prefectul pot lua astfel de decizii, nu ministrii de Interne si al Apelor, ori seful DSU. „Ordinul de evacuare presupune inclusiv evacuare in orice conditii (…) cetatenii au fost in periocol si pentru noi asta e principala ingrijorare. Din aceasta perspectiva, suntem aici dispusi sa mergem pana la capat si sa facem tot ce se poate pentru a pune la adapost, pana la urma, viata oamenilor (…) aceasta evacuare poate fi si, cu atentionare pentru o perioada de timp, fortata”, a explicat Dan.

De altfel, in cursul acestei zile, pe pagina de Facebook a DSU se mentioneaza ca, pe fondul cresterii debitului raului Olt si ariscului ruperii digului de protectie, „inca de aseara, in localitatea Baraolt, sat Capeni, judetul Covasna, s-a decis evacuarea a aproximativ 130 de locuinte (300 persoane) aflate in zona de pericol. (…) Pana la aceasta ora au fost evacuate 3 persoane la sala de sport din localitatea Baraolt, 36 la rude, iar 39 au refuzat evacuarea”.

author avatar
Cristina Stefan
138 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger