AcasăNewsCapitalistii ”teroristi” ai Americii

Capitalistii ”teroristi” ai Americii

In numele ”moralei” si a ”intereselor economice”, mai multi patroni ”americani” au denuntat controversatul decret anti-imigratie al lui Donald Trump. Acesti antreprenori, unii originari din tarile proscrise de Trump,  au facut averi in tara Unchiului Sam si au contribuit la bogatia tarii.

Denuntand decretul care interzice temporar intrarea pe teritoriul american a cetatenilor si refugiatilor din sapte tari majoritar musulmane, acesti patroni au tipat ”discriminare” estimand ca s-a adus o atingere a ”valorilor americane”. Pe de alta parte, nici unul nu sufla o vorba despre mana lor de lucru, majoritar provenind din tarile sarace, platita cu mult sub leafa americanului de rand, sau ca decretul lui Trump subtiaza conducta acestei forte ieftine de munca. Dar, dincolo de ipocrizii, se pot pune in oglinda ”America pentru americani” a lui Trump si antreprenorii imigranti din SUA, care provin din tarile cu potential ”terorist”, cum spune Casa Alba. Potrivit organizatiei National Foundation for American Policy, 51% din start-upurile americane specializate in noile tehnologii, in valoare de peste un miliard de dolari, au cel putin un fondator imigrant. Este cazul a doua emblematice companii americane, Microsoft si Google, ambele conduse de indienii Satya Nadella si Sundar Pichai. Ambii l-au criticat pe Trump, desi tara lor de origine nu este direct vizata de decretul presedintelui. Iata insa o scurta lista a patronilor americani originari din tarile aflate pe lista neagra a celui de-al 45-lea presedinte al SUA: Iran, Irak, Siria, Yemen, Libia, Sudan, Somalia

Steve Jobs – Siria

Fondatorul Apple, decedat in 2011, a fost imediat evocat de actualul PDG, Tim Cook, ca reactie la decretul lui Trump. ”Apple nu ar fi existat fara imigratie”, tunat Cook. Intr-adevar, Jobs s-a nascut dintr-un tata sirian (tara vizata de ”muslim ban”) si o mama elvetianca. A fost adoptat de un cuplu de origine armeana.

Pierre Omidyar – Iran

Nascut la Paris intr-o familie iraniana, Pierre Omidyar a sosit in SUA la varsta de 6 ani. In 1990 a fondat site-ul eBay. Astazi, mai detine inca 7% din acest prosper business dar a ramas directorul PayPal (serviciul de plata online). Averea sa este estimata la 8,1 miliarde de dolari de catre Forbes.

Shahid Khan – Pakistan

Acest miliardar pakistano-american a asigurat prin leadership-ul sai cresterea firmei auto Flex-N-Gate, unde are actiuni incepand cu 1980. Este si proprietarul echipei Jacksonville Jaguars ( din National Football League, cea mai importanta competitie a fotbalului american profesionist), al clubului Fulham din Londra si al hotelului Four Seasons din Toronto. Potrivit Forbes, averea sa este setimata la 7,5 miliarde de dolari.

Haim Saban-Egipt

A facut avere in special din productie de programe tv. Si-a inceput cariera in Franta, unde a produs muzica pentru seriale precum Goldorak, Les Mystérieuses Cités d’or, Starsky si Hutch sau Dallas. A plecat in 1983 in Los Angeles unde a importat si adaptat desene animate japoneze, creand in special Powers Rangers. Averea sa este estimata la 3 miliarde de dolari.

Fayez Sarofim – Egipt

Nascut intr-o familie bogata, Sarofim este manager al unor fonduri de capital intre care cele ale familiei Dreyfus, si actionar al Kinder Morgan (companie energetica, gaze naturale si rafinarii de petrol). Este si proprietar (partial) al echipei de fotbal american profesionist NFL Houston Texas. Averea estimata: 1,6 miliarde de dolari.

David si Orion Hindawi – Irak

Familia Hindawi a facut avere din sisteme de gestiune informatica. David este co-fondator ai firmei de cybersecuritate Tanium, impreuna cu fiul sau, Orion (2007). Dupa absolvirea universitatii, David Hindawi a lucrat in departamentul de cercetare operationala al Fortelor Aeriene israeliene. In 1970, a emigrat in SUA unde a obtinut si un doctorat la Berkeley. Averea sa este estimata la 1 miliard de dolari

Un ultraconservator la Curtea Suprema

Judecatorul Neil Gorsuch a fost numit de catre Donald Trump in functia de presedinte al Curtii Supreme a SUA. In varsta de 49 de ani, acest diplomat la Harvard este cunoscut pentru ideile sale traditionaliste si pozitia sa favorabila pentru pedeapsa cu moartea. Numit pe viata, el va ocupa scaunul lasa liber de alt ultraconservator, Antonin Scalia (decedat anul trecut). ”Are capacitati juridice extraordinare, o minte stralucitoare si o disciplina remarcabila”, a declarat Trump. Nominalizarea lui Gorsuch trebuie validata de Senat. Odata confirmat, Gorsuch va restabili majoritatea conservatoare in completul  de 9 judecatori ai Curtii devenind si cel mai tanar magistrat al instantei supreme americane.

49% din americani sustin decretul

SUA este divizata, dupa controversatul decret semnat de Trump. Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos, 49% din americani sunt favorabili decretului, in timp ce 41% se opun. O masura care a iritat in special Irakul, al carui premier, Haidar al Abadi, a declarat ieri ca tara sa isi rezerva dreptul sa raspunda Washingtonului. Pe de alta parte, restrictiile luate de Trump intervin pe fondul unei majore ofensive a armatei irakiene, sustinuta de Pentagon, contra gruparii ISIS in orasul Mossul.

author avatar
Tudor Borcea
268 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger