AcasăNewsCapitalismul nostru original a exterminat 2 milioane de locuri de munca

Capitalismul nostru original a exterminat 2 milioane de locuri de munca

In plus au mai disparut peste 6.000 companii , spune Cristina Chiriac, presedinte al Federatiei Patronatelor Femeilor Antreprenor (FPTR).

„29 de ani de capitalism ne-au lasat mai saraci cu peste 2.000.000 de locuri de munca, pierdute prin procesul de privatizare, si peste 6.000 de companii disparute de pe harta economica a Romaniei. Mai mult, ne-a adus in dar o legislatie greoaie, modificata mult prea des si nearmonizata cu necesitatile antreprenoriale. Sigur, la baza constituirii FPFA sunt mai multe considerente, insa cel mai important este acela de a construi, de a incuraja si de a participa activ la construirea unui cadru economic si social stabil, propice mediului antreprenorial”, a spus Chiriac. Federatia Patronatelor Femeilor Antreprenor (FPFA) este creata pentru a sustine implicarea femeilor in viata economica si sociala din Romania si este inspirata de miscarea antebelica de emancipare, ce a impulsionat prezenta romancelor in viata socio-culturala si politica a tarii.

Un PIB mult prea mic

Romania a avut cea mai redusa crestere a PIB-ului exprimat in miliarde de euro dintre tarile din Europa Centrala si de Est, intre 1989 si 2016, de patru ori, in conditiile in care in Bulgaria PIB-ul a crescut de 4,1 ori, iar in Ungaria, Republica Ceha si Polonia de 5-7 ori, se arata intr-un raport al Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii, dat publicitatii in cadrul conferintei „Dincolo de PIB: dezvoltare umana si bunastare“, organizat de Institutul Aspen Romania la  Palatul Parlamentului.

Dezagregarea economiei

„Trebuie sa acceptam ca faza de tranzitie s-a terminat, iar ceea ce am obtinut este cea mai polarizata economie si societate din Europa, cu un grad ridicat de dezagregare. Romania este complet deze­chilibrata, dupa ce in toata aceasta perioada s-a dus o politica a veniturilor mici, despre care s-a spus ca este necesara. Astazi, doar 59% dintre romani spun ca sunt satisfacuti de viata lor, fata de 83% din cele 15 tari cele mai dezvoltate din UE“, opineza si  Catalin Zamfir, academician, profesor de sociologie.

author avatar
Catalin Dumitrescu
298 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger