AcasăNewsCancerul loveste personalul navigant american

Cancerul loveste personalul navigant american

In afara altor riscuri, stewardesele sunt expuse la boli perfide, provocate de natura profesiei

Potrivit unui studiu publicat ieri de Environmental Health, acest fenomen se explica in special prin orele de munca neregulate si privarea de somn, legate de numarul  de ani petrecuti la bordul avioanelor.

In afara altor riscuri stewardesele sunt expuse la boli perfide provocate de natura profesiei

Studiul arata ca, spre deosebire de populatia generala, stewardesele si stewarzii prezinta rate mai ridicate ale unor tipuri de cancer (tiroida, san, piele). Potrivit cercetatorilor scolii americane de sanatate publica Harvard T.H.Chan, din cei 5366 de angajati de bord care au participat la acest studiu, peste 15% au declarat ca au fost deja diagnosticati cu cancer. Tinand cont de varsta subiectilor, autorii au constatat o frecventa mai ridicata a tuturor tipurilor de cancer luate in calcul in studiu, in raport cu populatia generala: cancerul la san (3,4% la membri echipajelor fata de 2,3% la populatia generala), cancerul de uter (0,15% fata de 0,13%), cancerul de col uterin (1,0% fata de 0,70%), cancere gastro-intestinale (0,47% fata de 0,27%) si de tiroida (0,67% fata de 0,56%).

Perturbarea ceasului biologic

Studiul arata o legatura intre fiecare crestere a anilor petrecuti la bord si cancerul de piele la femei. Acest fenomen este pus pe seama expunerii mai mari la razele ultraviolete ale soarelui, care trec prin hublourile sau prin geamul de la cabina avionului care zboara la mare altitudine. La 9.000 de metri, altitudinea la care zboara majoritatea avioanelor comerciale, intensitatea razelor ultraviolete, a caror actiune cancerigena este cunoscuta este de doua ori mai mare decat la sol.In schimb, durata orelor de munca la bord nu pare asociata cu cancerul de san, tiroida sau melanoame, dar este asociat cu riscul mai crescut de cancer la san la femeile care nu au avut copii si la cele care au trei copii sau peste. ”A nu avea un copil este un factor cunoscut de risc pentru cancerul la san”, a declarat dr. Irina Mordukhovich. ”Dar am fost surprinsi sa repetam o constatare recenta potrivit careia expunerea la locul de munca in calitate de stewardesa este exclusiv legata de cancerul la san in randul femeilor cu trei sau mai multi copii”. Autorii studiului apreciaza ca aceasta se datoreaza unei combinatii de surse de perturbare a ritmului circadian (ritmul biologic pe 24 de ore)-precum lipsa de somn, orarele neregulate, la munca dar si acasa. Barbatii din cadrul personalului navigant prezinta rate mai ridicate de melanoame si alte forme de cancer de piele (1,2% si 3,2% la membrii echipajelor comparativ cu 0,69% si respectiv 2,9% in randul populatiei generale), in special daca au fost expusi fumatului pasiv, inaintea interzicerii fumatului la bordul avioanelor, in 1998.

author avatar
Tudor Borcea
621 afisari

1 COMENTARIU

  1. Da o solutie ar fi sa cobori sub limita de protectie a ozonului asa cum l-a lasat Dumnezeu pana cand se vor face aeronave specoale de protectia ultravioleta dar si gama, electromagnetice ce bombardeaza acea inaltime ferita de polii magnetici ai Pamantului ce feerie cand admiram aurorele, dar si undele nocive domestice emise de echipamentul navei.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger