AcasăNewsCanalul Marea Nordului – Marea Neagra devine prioritate UE

Canalul Marea Nordului – Marea Neagra devine prioritate UE

Canalul Marea Nordului-Marea Neagra devine prioritate UE

Romania poate beneficia de cea mai mare parte din cei 50 de miliarde de euro alocati de Uniunea Europeana pentru „Strategia pentru regiunea Dunarii”. Strategia, aprobata luna trecuta de ministrii de externe UE, cuprinde inclusiv planul de creare a unui canal navigabil intre Marea Nordului si Marea Neagra. De asemenea, este prevazuta finalizarea Canalului Dunare-Bucuresti.

Canalul Marea Nordului-Marea Neagra devine prioritate UEStrategia Dunarii e o iniţiativa romano-austriaca. Am convins Comisia europeana sa se implice in implementarea ei. Am reusit sa facem un mare lucru”, a declarat Leonard Orban, fost comisar european, actual consilier de afaceri europene al presedintelui Basescu, la o reuniune a tarilor dunarene.

Canalul navigabil dintre porturile Rotterdam si Constanta face de altfel parte din programul electoral cu care Traian Basescu a castigat alegerile prezidentiale din 2009. „Trebuie sa ne pregatim, de urgenţa, pentru a utiliza potenţialul de transport pe apa pe traseul Dunare – Main – Rin, urmarind sa realizam o legatura transeuropeana eficienta intre Marea Neagra si Marea Nordului, intre porturile Constanţa si Rotterdam„, scria in programul electoral.

Partea austriaca sustine puternic modernizarea Dunarii in zona Romaniei. Viena apreciaza ca Dunarea este pentru Romania „o autostrada cu sase benzi” pe care tara noastra nu o foloseste.

Strategia vizeaza finanţarea si implementarea unor lucrari mari de infrastructura:

– doua poduri peste Dunare cu Bulgaria.

canalul Dunare – Bucuresti

– inlaturarea barierelor navigatiei pe Dunare. In strategie se mentioneaza ca obiectiv creșterea cu 20% fața de anul 2010 a transportului de marfa pe fluviu, pana in 2020. Si  inlaturarea blocajelor existente in calea navigației pe fluviu, pana in anul 2015 pentru a putea utiliza nave de tip VIb pe toata durata anului.

Strategia poate primi finantare pentru o serie variata de domenii, de la proiecte culturale la dezvoltarea turismului. Proiectele acestea ar urma sa se finanţeze cu fonduri europene, imprumuturi BEI si parteneriate public-privat. In cadrul strategiei pot participa toate proiectele private sau publice care vor finanţare din fonduri europene. Leonard Orban a spus chiar ca un proiect care se incadreaza in aceasta strategie, are prioritate la accesarea programelor de finanţare nerambursabila UE din prezent.

Strategia Dunarii poate fi invocata in majoritatea zonelor ţarii. Pentru ca nu vizeaza doar malurile Dunarii, ci intreg bazinul fluviului.

Strategia Dunarii se refera la 14 ţari, dintre care 8 sunt state membre (Germania, Austria, Ungaria, Republica Ceha, Republica Slovaca, Slovenia, Bulgaria si Romania), iar 6 sunt tari nemembre ale UE (Croatia, Serbia, Bosnia si Hersegovina, Muntenegru, Ucraina si Moldova).

 

 

author avatar
A.P. Redactor
3.068 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger