AcasăNewsCampanie noua, candidati vechi in lupta pentru Consiliul Judetean Buzau

Campanie noua, candidati vechi in lupta pentru Consiliul Judetean Buzau

Cezar Preda

Alegerile locale au stricat alianta dintre PDL si UNPR, la nivelul judetului Buzau.

Liderii locali ai celor doua partide, Cezar Preda si Ion Vasile, s-au atacat extrem de dur in ultimele zile, fiecare revendicandu-si pozitia de candidat pentru Presedintia Consiliului Judetean. Desi doar Preda si-a anuntat pana in momentul de fata candidatura, se pare ca si cel de-al doilea va intra in cele din urma in cursa electorala. Mai grav este insa ca optiunile locuitorilor din Buzau, in ceea ce priveste viitorul sef al Consiliului Judetean, sunt extrem de limitate. Practic, doi dintre cei trei candidati certi, care se vor lupta pentru aceasta functie, sunt niste personaje extrem de controversate, care, de-a lungul timpului, s-au facut remarcate prin scandalurile in care au fost implicate, afacerile oneroase, dosarele de la DNA sau traseismul politic. Este vorba despre Victor Mocanu si Cezar Preda. Din punct de vedere al trecutului financiar, penal si politic, cel mai avantajat pare a fi senatorul PNL Cristinel Bigiu, candidatul Uniunii Social-Liberale pentru Presedintia Consiliului Judetean Buzau. Practic, in judetul Buzau va avea loc o confruntare intre vechea generatie, reprezentata de Victor Mocanu, Cezar Preda si Ion Vasile, daca cel din urma va candida si unul dintre politicienii din noul val, senatorul Cristinel Bigiu.

Candidatul PDL, Cezar Preda, ironizat de Traian Basescu

Cezar Preda vrea sa castige increderea oamenilor, dar nu a reusit sa o castige pe a lui Traian Basescu
Cezar Preda vrea sa castige increderea oamenilor, dar nu a reusit sa o castige pe alui Traian Basescu

Un reprezentant al vechii generatii care doreste sa puna mana pe Consiliul Judetean Buzau este Cezar Preda. In varsta de 53 de ani, candidatul PDL la aceasta functie este la randul sau unul dintre “baronii locali” ai Romaniei. Conectat la afaceri pe bani publici, in special cele cu gunoaie, Preda se afla intr-o situatie extreme de ingrata. Desi vrea sa obtina increderea oamenilor din Buzau, acesta este un perdant chiar in ochii sefului sau, presedintele Traian Basescu. Concret, seful statului l-a ironizat pe Cezar Preda din cauza contraperformantelor electorale ale acestuia. “El nu a reusit sa castige alegerile la Buzau ca primar si am aflat ca el se pronunta pe prim-ministri. Sa-si vada fiecare de responsabilitatile si de atributiile lui”, i-a transmis Basescu lui Cezar Preda.

Victor Mocanu – deloc independent de dosare, dependent de afaceri cu statul

Unul dintre cei mai cunoscuti baroni locali, Victor Mocanu, tine cu dintii de sefia CJ Buzau

Actualul presedinte al Consiliului Judetean Buzau, Victor Mocanu, a demisionat recent din PSD, dupa ce nu a acceptat intelegerea dintre social-democrati si liberali in ceea ce priveste candidatul de la alegerile locale din vara. In varsta de 62 de ani, Mocanu este unul dintre baronii locali ai Romaniei, care au ajuns sa tina cu dintii de functiile pe care le ocupa. Acesta face in momentul de fata eforturi disperate pentru a ramane in fruntea Consiliului Judetean Buzau, pozitie care i-a adus prosperitatea din punct de vedere financiar. Mai exact, de-a lungul timpului Mocanu a fost artizanul unor afaceri oneroase pe bani publici, lucru demonstrat si de cercetarile pe care procurorii DNA le-au declansat la adresa acestuia.

Pe de alta parte, trebuie spus ca Victor Mocanu face parte din categoria politicienilor traseisti. Nu este pentru prima data cand Mocanu pleaca dintr-un partid. Pana in 2008, acesta a fost membru al PDL, partid din partea caruia fusese propus drept candidat la Presedintia Consiliului Judetean. Mocanu a fost exclus din randurile democrat-liberalilor, dupa ce a fost acuzat de tradare, intrucat ar fi semnat un acord secret cu PSD.

Acum, presedintele CJ Buzau a plecat din PSD, neacceptand sa faca loc unor politicieni tineri, precum candidatul propus de USL pentru sefia Consiliului, Cristinel Bigiu. Din acest punct de vedere, Mocanu este cel mai bun exemplu de politician care pune mai presus interesele sale personale decat cele ale locuitorilor pe care ar trebui sa-i reprezinte.

Atitudinea lui Victor Mocanu este de “inteles” insa, daca ne gandim la averea pe care acesta a strans-o cat timp s-a aflat in fruntea CJ Buzau. Iar prosperitatea noului traseist politic s-a vazut cel mai bine cu ocazia nuntii fiului sau, Adrian Mocanu, deputat PSD, eveniment pentru care s-a cheltuit nu mai putin de un milion de euro.

USL  ataca Consiliul Judetean cu fostul Prefect liberal

Liderul PNL Buzau, Cristinel Bigiu este recunoscut pentru ajutorul sau dat locuitorilor ori de cite ori a fost nevoie

Candidatul aruncat de USL in lupta pentru Consiliul Judetean Buzau este senatorul liberal Bigiu Marian Cristinel. In comparatie cu celelalte personaje prezentate mai sus, liderul PNL Buzau este un „imaculat”. Pana in prezent numele lui Bigiu nu a fost implicat in niciun dosar penal, dar nici in afaceri suspecte.

Bigiu Marian Cristinel a intrat in PNL in 1997 ca membru al Organizatiei municipale PNL Buzau, devenind in scurt timp Presedinte al Organizatiei Judetene a Tineretului National Liberal. In 2003 a ocupat functia de Prim Vicepresedinte al filialei, in 2004 a fost numit Vicepresedinte al Consiliului Judetean Buzau iar in 2005 Guvernul Tariceanu l-a numit Prefect al Judetului Buzaul. Botezul focului pentru acesta a fost in mandatul sau de atunci, mai exact in anul 2005, cand a reusit alaturi de reprezentanti din Ministerul Transporturilor sa refaca Podul Maracineni, distrus in urma inundatiilor de atunci.

In 2008, odata cu ocuparea functiei de Presedinte al ANRSC a revenit in partid, fiind ales in februarie 2008 Presedinte al filialei PNL Buzau. In urma alegerilor generale din 2008 a fost ales senator in colegiul uninominal numarul 2 din judetul Buzau.

In ceea ce priveste averea lui Bigiu, acesta detine mai multe terenuri in comuna Vernesti, doua apartamente, un spatiu comercial si o casa de locuit in municipiul Buzau, o masina Opel, dar si bijuterii si ceasuri in valoare de 10.000 de euro. De asemenea, el are mai multe conturi cu aproximativ sase mii de euro si circa 80.000 de lei. Totusi, senatorul PNL este si dator catre o banca, dupa ce a contractat un credit de 236.000 de euro, scadent in anul 2038.

Cat despre afaceri, potrivit declaratiei sale de interese, Bigiu este actionar la societatea Modern Shoes din Buzau.

Recent, numele lui Cristinel Bigiu a fost asociat cu un club de off-roaderi, care a organizat o actiune umanitara in satele buzoiene izolate in urma ninsorilor cazute. Presa a scris la acea vreme ca Bigiu a cumparat din banii sai mai multe produse ce au fost impartite sinistratilor, preferand insa ca aceasta informatie sa nu fie facuta publica.

Un lucru este cert, lupta pentru Presedintia Consiliului Judetean Buzau se anunta a fi una dintre cele mai interesante din acesta vara. Acesta este motivul pentru care, cel mai probabil, vom reveni si cu alte asupra acestui subiect.

author avatar
eNational
471 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger