AcasăNewsCambridge Analytica, arma secreta a lui Trump

Cambridge Analytica, arma secreta a lui Trump

Londra a deschis o ancheta privind modul in care Cambridge Analytica, filiala a firmei britanice Strategic Communication Laboratories, a colectat si exploatat datele personale ale votantilor americani. Folosirea lor a fost cruciala pentru victoria lui Trump.

Anchete explozive ale presei americane acuza celebra firma americana specializata in analiza datelor online ca a obtinut ilegal date Facebook de la milioane de utilizatori pentru a tinti si influenta potentiali alegatori. In meniu, ”Big data”, ”profiluri psihologice” si legaturi cu Rusia.

Londra a deschis o ancheta privind modul in care Cambridge Analytica filiala a firmei britanice Strategic Communication Laboratories a colectat si exploatat datele personale ale votantilor americani Folosirea lor a fost cruciala pentru victoria lui Trump

Totul a inceput in 2014, cu o aplicatie Facebook denumita ”thisismydigitallife”. Alexandr Kogan, un cercetator in psihologie de la Universitatea din Cambridge, a convins 270.000 de persoane sa participe la un test de personalitate, oferindu-i acces la raspunsurile lor dar si la datele lor pe Facebook (nume, geolocatie, like) si a celor prietenilor lor, profitand de regulile permisive ale Facebook din acea vreme. Plecand de la cei 270.000 de participanti, Kogan a obtinut date Facebook ale 50 de milioane de persoane care, in imensa majoritate, nu erau la curent si nu au auzit niciodata vorbindu-se de aplicatia ”thisismydigitallife”.

Facebook a stiut si a tacut

Nimic ilegal pana aici. Dar, potrivit unei anchete comune dusa de Times si Guardian, Alexandr Kogan a vandut apoi aceste date pentru un milion de dolari celor de la Cambridge Analytica. Vanzarea sau partajarea datelor cu un tert este interzisa de Facebook. Potrivit anchetei, compania lui Mark Zuckergerg era la curent din 2015 cu aceste fapte dar de-abia acum a anuntat ca a suspendat conturile Cambridge Analytica, astfel ca firma nu poate cumpara spatii pentru publicitate pe gigantul social-media sau sa administreze paginile clientilor sai. ”Ne-am folosit de Facebook pentru a recupera profilurile a milioane de persoane. Am construit astfel modele pentru a le exploata cunostintele”, a declarat Christopher Wylie, fost angajat al Cambridge Analytica. Wylie a aratat ca firma Cambridge Analytica, detinuta de miliardarul specializat in tranzactii speculative Robert Mercer si condusa la acea vreme de Steve Bannon, a participat la campania electorala a lui Donald Trump folosind fraudulos profilurile Facebook a milioane de alegatori americani pentru a construi un puternic program software in scopul anticiparii si influentarii preferintelor electorale.

Grupul Lukoil, interesat

Ancheta jurnalistilor americani avanseaza ideea ca copiile datelor obtinute de Cambridge Analitica exista inca. Filiala americana a societatii britanice de marketing targetat SCL (Strategic Communication Laboratories), Cambridge Analytica, care nu are legatura cu celebra universitate britanica, este cunoscuta pentru ca a furnizat solutii ale colectarii de date si de target de audienta pentru campania lui Donald Trump dar si pentru grupul pro-Brexit Leave.eu. Cambridge Analitica a fost finantata cu 15 milioane de dolari de Robert Mercer, unul din principalii donatori ai Partidului Republican american, si condusa un timp de eminenta cenusie a lui Trump, Steve Bannon. Lucrurile nu s-au oprit insa aici. Potrivit lui Christopher Wylie, dupa ce si-a pus la punct ”softul electoral”, cei de la Cambridge Analytica au fost contactati de grupul petrolier rus Lukoil, apropiat de Kremlin, care s-a declarat interesat de serviciile Cambridge Analytica. Deocamdata, nici un element nu arata ca o relatie comerciala s-a dezvoltat ca urmare acestei contactari. Dar este de inteles de ce procurorul special Robert Mueller, insarcinat cu anchetarea posibilelor legaturi dintre echipa de campanie a lui Trump si Moscova, a rechizitionat toate e-mailurile si datele Cambridge Analytica legate de campania lui Donald Trump. Potrivit inregistrarilor Comisiei Electorale Federale din Statele Unite, Trump a angajat Cambridge Analytica in iunie 2016 si a platit 6,2 milioane de dolari pentru serviciile sale.

author avatar
Tudor Borcea
265 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger