AcasăNewsCacealmaua unui referendum mic si prost

Cacealmaua unui referendum mic si prost

Prin neprezentare, romanii pot arunca in aer referendumul

Prin februarie 2017, pe vremea cand Iohannis era macinat de gandul referendumului, scriam ca singura intrebare pentru care merita sa iesi la vot era „Vreti ca Veta sa fie fata mare in noaptea nuntii?” O intrebare care iti permitea sa dai cea mai variata gama de raspunsuri, de la „poate” pana la „asa si asa”. In fond, asta este scopul referendumului, sa se afle care este opinia poporului, sa se vada ce-si doresc oamenii cu adevarat. Din motive neanuntate oficial, referendumul dorit de Iohannis atunci nu a mai avut loc si nici despre Veta nu se mai stie cum se simte cu fecioria.

Prin neprezentare romanii pot arunca in aer referendumul

Acum, presedintele si-a adus din nou aminte ca are la dispozitie acest intrument, referendumul. Initial, a declarat ca e „aproape sigur” ca-l vrea, dar, dupa ce romanii s-au amuzat copios de imbecilitatea afirmatiei, a realizat si el cat e de penibil si chiar cere organizarea unui referendum.

La ce se refera Iohannis?

Intentia lui nu difera prea mult de ceea ce voia in 2017. Atunci era obsedat de intrebarea „Vreti ca Romania sa fie condusa de hoti si corupti, iar lupta anticoruptie sa fie slabita?” Acum, vrea un referendum pe justitie, prin care „oamenii sa arate ca asa nu se mai poate”, dupa cum a declarat la o sindrofie a Tineretului National Liberal, tinuta la Sinaia.

<a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagklaus iohannis title=Klaus Iohannis data wpil keyword link=linked>Klaus Iohannis<a> este la un pas de a se incurca in propriile intentii

Ca asa – cum? – nu se mai poate ce? Sigur ca nu se mai poate cu o justitie calcata in picioare de magistrati corupti de putere, cu procurori ale caror actiuni incalca articole intregi din Codul penal sau de procedura penala. Sigur ca nu se mai poate cu procurori organizati in grupuri infractionale sau care executa anchete la ordin. Nu se mai poate nici cu judecatori care si-au vandut independenta serviciilor de informatii, care iau decizii de frica unui dosar pus la pastrare in sertarele DNA sau care furnizeaza tone de materie prima Curtii Europene a Drepturilor Omului. Si, in final – fara a incheia lista – nu se mai poate nici cu procurori si judecatori care fug de legea raspunderii magistratilor ca dracul de tamaie. La asta se refera Iohannis? Sigur nu.

Maciuca democratiei

Klaus Iohannis isi doreste un referendum bine organizat, bine gandit in parteneriat cu societatea civila, cu partidele de buna credinta si cu romani de talia liberalilor. Presedintele nu a specificat ce intelege prin „societate civila”, dar nu e greu de intuit. Probabil aceleasi grupari invitate la Cotroceni pentru consultari si la alegerea ca premier a lui Dacian Ciolos. Am vazut ce a iesit. Un an de tras in jos Romania mai mult decat cele doua mandate ale lui Basescu. Sunt aceleasi organizatii cu sedii de apartament, cu mare cautare pentru campania de zgomote si scandaluri, cu finantari niciodata pe deplin lamurite, care se erijeaza in aparatori ai democratiei. De alte ONG-uri Iohannis nu a auzit, iar daca a auzit nu il intereseaza. Cu ce ii poate fi de folos, bunaoara, o organizatie neguvernamentala pentru ajutorarea copiilor bolnavi de cancer, a celor cu dizabilitati, cu autism sau un ONG pentru nevazatori? Pot sa mobilizeze strada la proteste anti PSD sau impotriva lui Tudorel Toader si a Vioricai Dancila? Nu pot. Si atunci, cum sa apere democratia pe care Iohannis o tot scoate la inaintare, facand din ea o maciuca numai buna de lovit in crestet pe cei care nu i se supun?

Numai de-ai naibii

Pe Iohannis il dau de gol doua idei din cuvantarea de la Sinaia. Vrea o consultare cu partide de buna credinta si cu oameni ca liberalii. Pentru el, toti care defaimeaza Romania sunt singurii parteneri rezonabili de dialog in ceea ce priveste justitia. Nu cred ca are rost sa dezvolt, ma ingretoseaza micimea gandirii si mimarea democratiei pe care o vantura printre dinti. Sa inviti la consultari pentru a afla ce intrebare trebuie pusa la referendum nu mi se pare altceva decat o mascarada care sa-i acopere nepriceperea, dar si dorinta de rafuiala cu PSD si ALDE. Credeti ca pe buletinul de vot poate aparea intrebarea „Doriti sa se redeschida cele 47 de dosare in care am fost acuzat de mai multe fapte penale?” sau „Doriti ca justitia sa o protejeze in continuare pe sotia mea, Carmen Iohannis?” Nici vorba. In schimb, ce bine i-ar cadea intrebarea „Doriti ca penalii din PSD sa atace, in continuare, legile justitiei, pentru a scapa de puscarie?” O intrebare generalista, plina de banalitati, nu il avantajeaza. Nu atrage si nu cred ca lumea va face coada la sectia de votare ca sa raspunda. Cu stilul lui de a se face neplacut romanilor – si o face de aproape cinci ani – Iohannis nu are sanse de a scapa nesanctionat. Ori nu va reusi sa aduca la urne minimul de 30% de votanti ori nu va intruni cvorumul necesar exprimarii unei opinii concrete, prevazut de lege. Poate ca Iohannis vrea doar sa vada cam pe ce procentaj se poate baza la alegeri, numarand om cu om si mimand un referendum serios si democratic, dar si aici lucrurile sunt problematice. Cei mai multi isi vor vota preferatii pentru alegerile europarlamentare, ignorand complet initiativa lui de rafuiala cu partidele aflate la guvernare. Sau in cel mai rau caz, pentru ca nu a invatat ca nu e bine sa te asezi contra romanilor, acestia ii vor arunca referendumul in aer, votand numai de-ai naibii ca vor o tara corupta. Pana la urma, de ce nu ar merita-o?

author avatar
Valentin Boeru
1.689 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger