AcasăOldUE taie din pretentiile bancilor la creditele ipotecare

UE taie din pretentiile bancilor la creditele ipotecare

Parlamentul European va adopta in curand directiva privind noile conditii de acordare a creditelor ipotecare

O noua directiva ce urmeaza sa fie adoptata in curand de Parlamentul European le interzice bancilor sa mai aplice penalizari la achitarea in avans a creditelor.

Parlamentul European va adopta in curand directiva privind noile conditii de acordare a creditelor ipotecare

Solicitantii de credit trebuie sa fie informati, inainte de a semna contractul, despre toate produsele de creditare disponibile, pentru a le putea compara , precum si despre costul total, pe termen lung, al creditului. Actul normativ european permite solicitantilor un timp de sapte zile de reflectie inainte de a semna contractul de credit, acelasi interval de timp fiind permis si in cazul in care, dupa semnare, se razgandesc dupa o saptamana si vor sa anuleze contrtactul.

Obligatii pentru banci

Noua directiva permite stabilirea unor conditii prin care banca poate beneficia de compensatii in caz de achitare in avans a creditului, insa interzice cu desavarsire penalizarea rambursarii anticipate a imprumutului. Totodata, bancherii trebuie sa-si avertizeze debitorii, inainte de semnarea contractului, asupra riscului de majorarea a ratelor.Clientii bancilor pot beneficia de schimbarea monedei imprumutului, cu respectarea unei rate de schimb valutar stabiliote anterior.

Sprijin pentru debitori

In cazul in care debitorii devin restantieri si intra in incapacitate de plata, banca are obligatia de a-i ajuta sa-si achite creditul, prin reesalonari si/sau suspendari periodice de plata a ratelor. Vanzarea bunului imobiliar aferent creditului ipotecar, pentru recuperarea de catre banca a creantelor va fi, potrivit directivei, o ultima solutie, si se va face doar pentru obtinerea celui mai bun pret de pe piata.

author avatar
Arpad Dobre
175 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger