AcasăOldUE obliga Romania sa restituie mai rapid TVA

UE obliga Romania sa restituie mai rapid TVA

Magistratii CJUE au admis ca prestarea de servicii tip abonament intra in sfera TVA

Autoritatile fiscale din Romania  vor fi obligate din 1 ianuarie 2016 sa respecte hotararile Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), in baza unor prevederi exprese din Codul fiscal. In plus, o recenta decizie a CJUE prevede reducerea volumul documentelor justificative necesare pentru deducerea TVA, deci si a timpului pentru returnarea acestei taxe.

Magistratii CJUE au admis ca prestarea de servicii tip abonament intra in sfera TVA

Lipsa documentelor justificative „suficiente” poate fi considerata in prezent principala vulnerabilitate pentru companii in cadrul inspectiilor fiscale, in special pentru cele care achizitioneaza servicii. Potrivit expertilor Ernst & Young Romania, in practica, pentru a permite deducerea TVA, autoritatile fiscale pun accent pe justificarea prestarii serviciilor prin solicitarea unui volum mare de documente justificative.

Taxa pentru servicii tip abonament

In cazul C-463/14 aflat pe rolul CJUE, Asparuhovo Lake Investment Company OOD (ALIC), o companie bulgareasca ce desfasura afaceri in zona de agricultura, horticultura si cresterea animalelor, a incheiat diverse contracte de abonament cu firme specializate in consultanta financiara, juridica si comerciala.  Firmele de consultanta si-au asumat anumite angajamente, iar ALIC s-a angajat sa le plateasca o remuneratie saptamanala, fie ca beneficia sau nu de consultanta si a dedus TVA inclusa pe facturile emise de firmele respective. Problema este ca Fiscul bulgar a refuzat dreptul de deducere al TVA, pe motiv ca simpla incheiere a unui contract de abonament nu constituie un serviciu in sfera de aplicare a TVA. Cu toate acestea, CJUE a decis ca se poate considera ca angajamentele asumate de firmele de consultanta in contractele de abonament (prin care un furnizor a agreat sa fie la dispozitia unui client pe durata contractului) pot fi considerate servicii din sfera TVA. Prin urmare, ALIC ar trebui sa poata deduce taxa respaectiva pentru serviciile primite, chiar si in lipsa unor documente justificative care sa demonstreze prestarea efectiva a activitatilor.

Decizie importanta pentru Romania

Potrivit expertului EY Romania, Costin Manta, decizia CJUE este importanta pentru companiile din tara noastra.  Acest caz ar putea reprezenta un mijloc de sustinere a dreptului de deducere a TVA pentru firmele care achizitioneaza servicii de consultanta si al caror drept de deducere a TVA este pus la indoiala de Fisc in situatii similare cu cele ale ALIC. Dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romania s-a obligat, printre altele, sa respecte acquis-ul comunitar in domeniul TVA, precum si deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Asadar, interpretarile CJUE trebuie urmate de autoritatile fiscale din Romania, in vederea aplicarii uniforme a legii de TVA, tinandu-se cont si de circumstantele concrete ale fiecarui caz in parte.

author avatar
Arpad Dobre
239 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger