AcasăOldUE nu este de acord cu scaderea TVA la alimente

UE nu este de acord cu scaderea TVA la alimente

Valdis Dombrovskis (foto dreapta) i-a recomandat lui Victor Ponta scaderea taxarii salarilor mici

Premierul Victor Ponta a anuntat cu mare tam-tam scaderea TVA la alimente, cea ce nu e tocmai rau pentru romanii cu venituri mici si este excelent pentru firmele straine, care vor vinde produsele lor mai ieftin decat producatorii romani. Comisia Europeana avertizeaza insa ca reducerea taxei va afecta negativ bugetul si recomanda scaderea impozitarii muncii.

Valdis Dombrovskis (foto dreapta) i-a recomandat lui Victor Ponta scaderea taxarii salarilor mici

Conform precizarilor premierului Victor Ponta reducerea la 9% a TVA, din iunie, se va aplica la toate alimentele, bauturile nealcoolice si serviciile de alimentatie publica. Guvernantii sustin ca masura  – care va da o gaura de cinci miliarde de lei/an la bugetul statului – este sustenabila, deoarece Fiscul a incasat in primele trei luni ale anului 3,5 miliarde de lei in plus fata de estimari. Analistii avertizeaza ca suma respectiva nu va fi acoperitoare pentru gaura data de scaderea TVA, chiar daca se estimeaza cresterea consumului si, implicit, a productiei. Aici, guvernantii au dreptate, aceste cresteri vor avea loc, beneficiare fiind insa  firmele straine care exporta de-a valma alimente in Romania, dupa ce piata din Rusia a fost inchisa pentru UE.

Avertizare de la Comisia Europeana

Ca masura scaderii TVA nu va produce efectele scontate o spune chiar vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, care a avertizat ca reducerea va avea efecte negative. „Aceasta masura nu corespunde recomandarilor generale ale Comisiei privind politicile fiscale, domeniu in care noi recomandam sa ridicam povara impozitarii de pe munca, in special de pe forta de munca slab platita”, a recomandat Dombrovskis, aflat in vizita la Bucuresti.

author avatar
Arpad Dobre
207 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger