AcasăOldUE impune noi reguli bancilor, in favoarea clientilor

UE impune noi reguli bancilor, in favoarea clientilor

Bancile trebuie sa ofere clientilor informatii in scris referitoare la toate comisioanele percepute

Comisia Europeana a elaborat o noua directiva, referitoare la transparenta si comparabilitatea comisioanelor de plata, transferul conturilor de plati si accesul la un cont de plati de baza pentru cetatenii UE.

Bancile trebuie sa ofere clientilor informatii in scris referitoare la toate comisioanele percepute

Directiva prevede serviciile care trebuie asigurate de catre banci si alti prestatori de servicii de plati. Potrivit Nocash, printre acestea se numara retragerile, transferurile bancare si un card de debit, asociate unui cont de baza, pentru care nu sunt insa autorizate overdraft-ul (descoperire de cont) si nici optiunile de credit (carduri de credit asociate contului de debit).

Transparenta comisioanelor de plata

Conform actului emis de CE, toti prestatorii de servicii de plata trebuie sa puna la dispozitia consumatorilor urmatoarele informatii scrise:

– un document de informare cu privire la comisioane, care sa prezinte serviciile uzuale furnizate si comisioanele percepute pentru fiecare dintre acestea;

– o situatie a comisioanelor percepute de prestatorul de servicii de plata (banca) in ultimele douasprezece luni pentru serviciile oferite in legatura cu contul de plati;

– un glosar (dictionar explicativ) de termeni utilizati la conturile de plati.

In plus, CE recomanda crearea unui site care sa functioneze drept comparator independent in fiecare stat membru, prin colectarea de informatii privind comisioanele percepute de catre prestatorii de servicii de plata. Acesta le va permite consumatorilor sa compare cu usurinta preturile si conditiile pentru conturile de plati oferite pe piata.

Transferul conturilor de plati

Daca un consumator cere transferul, integral sau partial, catre un alt cont al ordinelor de plata (rate la credite sau plati catre furnizori) inregistrate intr-un anumit cont, bancile trebuie sa se ocupe integral de  transfer. Clientii pot solicita, de asemenea, transferul soldului ramas pe vechiul cont si inchiderea acestuia. Bancile trebuie sa finalizeze procedurile gratuit, in termen de 15 zile, respectiv de 30 de zile, daca transferul se realizeaza intre banci din state diferite ale UE.

Accesul la conturile de plati

Conform noii directive a CE, orice consumator din Europa isi va putea deschide un cont de plati la orice prestator de servicii de plata (banca) din UE, indiferent daca este sau nu rezident al tarii in care isi are sediul prestatorul. Statele membre trebuie sa se asigure ca cel putin un prestator de servicii de plata ofera, pe teritoriul lor, un cont de plati cu functionalitati de baza pentru consumatori din statele UE. In plus, autoritatile trebuie sa informeze publicul cu privire la disponibilitatea acestor conturi de plati. Nicio banca nu are dreptul sa interzica deschiderea si detinerea unui cont de baza din cauza unei eventuale situatii financiare precare a consumatorului.

author avatar
Arpad Dobre
405 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger