AcasăOldTVA redusa la paine a generat evaziune pe banda rulanta

TVA redusa la paine a generat evaziune pe banda rulanta

Unitatile de panificatie pot fi controlate atat dupa productia de paine, cat si dupa gazul consumat

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a aratat extrem de multumit de aplicarea TVA redusa la paine, sustinand ca masura i-ar fi determinat pe multi brutari ce lucrau „la negru” sa intre in legalitate. Controalele Politiei Romane arata ca au fost depistate peste 1.000 de firme de panificatie si morarit care faceau evaziune „la greu”.

Unitatile de panificatie pot fi controlate atat dupa productia de paine, cat si dupa gazul consumat

Ministrul Daniel Constantin anunta recent ca, in perioada urmatoare, autoritatile vor face o evaluare a efectelor reducerii TVA la paine si ca rezultatele se anunta, de pe acum, incurajatoare. Pana face dom’ ministru evaluarea, e bine sa consemnam cateva date statistice referitoare la TVA redus la paine, rezultate din controalele efectuate de Politia Romana in ultimele sapte luni. Pentru inceput, este necesar sa atragem atentia ca, doar in luna august, au fost efectuate peste 19.600 de controale a operatiunilor cu produse cerealiere si de panificatie, fiind inregistrate peste 180 de dosare penale – dintre care 123 de evaziune fiscala – si aplicate peste 3.800 de sanctiuni contraventionale. Pe de alta parte, din februarie pana la sfarsitul lunii august au fost inregistrate 1.366 de dosare penale, dintre care peste 1.000 pentru evaziune fiscala. De asemenea, au fost aplicate peste 48.500 de sanctiuni contraventionale, au fost indisponibilizate sau confiscate bunuri in valoare de aproape 7.300.000 de lei si a fost suspendata sau oprita activitatea la 51 de unitati de morarit si panificatie.

Consumul de gaz demasca evazionistii

Ministrul Daniel Constantin remarca, recent, ca evaziunea fiscala in morarit si panificatie s-ar fi redus cu 20% dupa reducerea TVA. Pe dealta parte, presedintele Rompan, Aurel Popescu, avertiza ca evaziunea din domeniu ajungea, inainte de reducerea TVA, la 70% din piata painii, ajungand la un miliard de lei pe an. Cu personalul redus pe care il are la dispozitie, Politia Romana a afectuat cate controale a putut si a prins peste 1.000 de evazionisti. Pe langa aceste aspecte, Aurel Popescu recomanda sa se verifice inlusiv consumul de gaz al unitatilor de panificatie, deoarece unele au raportat o productie de 100.000 de paini, desi au consumat gaz cat pentru 400.000 de paini (evaziune 75%). Asteptam evaluarea autoritatilor. Evaziunea continua.

 

author avatar
Arpad Dobre
384 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger