AcasăOldTriplarea RCA falimenteaza industria transporturilor

Triplarea RCA falimenteaza industria transporturilor

TIR-urile UNTRR vor poposi in Piata Constitutiei

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) avertizeaza ca majorarea an de an cu 100% a RCA (si triplarea acesteia fata de tarifele din ultimii ani) va duce la falimentul industriei de transport rutier din Romania.

TIR-urile UNTRR vor poposi in Piata Constitutiei

UNTRR organizeaza maine, la Bucuresti, de la ora 10.00, in Piata Constitutiei, un miting de protest impotriva triplarii pretului RCA la autovehiculele comerciale. Firmele de transport sunt nemultumite si de lipsa masurilor autoritatilor fata de scumpirea asigurarii obligatorii, care condamna industria transporturilor rutiere din Romania la faliment. Transportatorii avertizeaza ca scumpirea RCA ii obliga sa-si mute activitatea in alte tari, ceea ce va duce la reducerea PIB. UNTRR considera ca o asigurare obligatorie prin lege nu trebuie sa duca la faliment sau la imposibilitatea de a plati valori RCA egale cu valoarea autovehiculului asigurat.

Asigurare egala cu pretul camionului

Transportatorii cer autoritatilor rezolvarea pe termen scurt, mediu si lung a situatiei costurilor cu asigurarile RCA care au inregistrat un ritm de crestere cu 100% anual. Potrivit UNTRR, costul RCA va egala in cinci ani pretul unui camion nou, de 96.000 de euro. „Imposibilitatea firmelor de transport de a plati aceste sume astronomice pentru RCA va conduce la falimentul firmelor mici de transport rutier si la mutarea in alte tari a firmelor medii si mari de transport rutier din Romania, iar cei care supravietuiesc captivi in sistemul obligatoriu de asigurari RCA/Carte Verde din Romania vor ajunge sa plateasca peste 1.000 de euro pentru un Logan”, a declarat secretarul general UNTRR, Radu Dinescu. Organizatia transportatorilor a initiat un dialog cu ASF si cu firme de asigurari in vederea identificarii riscurilor care genereaza cele mai semnificative costuri in RCA/Carte Verde si care ar putea fi reduse prin actiuni comune de stimulare a scaderii acestora . Din pacate, in urma acestor discutii nu a rezultat nicio actiune concreta care sa poata oferi sansa obtinerii unor rezultate diferite pe termen mediu si lung, cu atat mai putin pe termen scurt.

author avatar
Arpad Dobre
314 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger