AcasăOldTransportatorii acuza statul de practici anticoncurentiale

Transportatorii acuza statul de practici anticoncurentiale

Transportatorii promoveaza plata rovinietei prin aplicatie pe smartphone, fara numerar sau operator uman

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) atrage atentia ca autoritatile, prin Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, vor sa limiteze posibilitatea distribuitorilor de roviniete de a incasa contravaloarea tarifului prin intermediul terminalelor sau masinilor automate de procesare plati in numerar sau electronice neasistate.

Transportatorii promoveaza plata rovinietei prin aplicatie pe smartphone, fara numerar sau operator uman

Potrivit UNTRR, CNADNR doreste sa promoveze in mod discriminatoriu terminalele/masinile de procesare plati cu numerar, asistate de operator uman, si sa le excluda pe cele automate neasistate cu procesare numerar, portofel electronic, carduri debit/credit si vouchere si bonuri valorice preplatite. „Prin masurile dorite de limitare a modalitatilor de plata a rovinietelor, CNADNR  incalca dreptul utilizatorilor de a alege metode de plata disponibile, intervenind cu practici neconcurentiale in zona distribuirii de roviniete, in vederea crearii unui avantaj anumitor distribuitori”, sustin reprezentantii UNTRR.

CNADNR invoca legislatia

CNADNR SA a precizat ca emiterea rovinietelor trebuie sa se realizeze cu respectarea prevederilor OG nr. 15/2002 si OMT nr. 611/2015, in puncte de distributie, prin intermediul unor:

–          dispozitive mobile, parte a sistemului informatic detinut de catre CNADNR;

–         aplicatii informatice, cu drept de acces la sistemul CNADNR;

–         aplicatii dezvoltate de catre distribuitorii autorizati si interconectate cu sistemul informatic al CNADNR;

–         servicii de mesaje scurte – SMS, asigurate de operatorii de telefonie mobila.

Reglementari inexistente in UE

Transportatorii reamintesc faptul ca CNADNR nu este autoritate de reglementare pentru modalitati de plata pe teritoriul Romaniei. „Nu am identificat nicio limitare legala la nivel european de utilizarea terminalelor/masinilor automate de procesare plati in numerar/electronice neasistate”, ne-au declarat reprezentantii conducerii UNTRR. Ieri au avut loc negocieri intre transportatori si conducerea CNADNR, insa problemele sunt departe de a fi rezolvate. Compania de stat sustine ca distribuitorii de roviniete care folosesc pentru incasarea contravaloarii rovinietelor terminale/ masini automate de procesare – plati numerar/ electronice neasistate pot sa continue aceasta activitate, dar numai daca pot elibera  documente ce atesta emiterea rovinietei. Oare vrea CNADNR dotarea telefoanelor (prin care se efectueaza plata prin aplicatie speciala) cu role de hartie pentru emiterea de chitante?

author avatar
Arpad Dobre
114 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger