AcasăOldThe Economist: Romania risca un blocaj financiar

The Economist: Romania risca un blocaj financiar

Romania poate intra in criza de lichiditati daca firmele se imprumuta prea mult, nu-si achita ratele, iar garantiile nu acopera creditele

Analistii straini sustin ca o serie de state in curs de dezvoltare, printre care si Romania, risca un blocaj financiar. In contradictie cu aceasta opinie, statistica ofciala de la Bucuresti a anuntat scaderea deficitului de cont curent si exporturi-record in prima jumatate a acestui an.

Analistii de la The Economist au publicat recent o lista pe care au inclus 26 de state emergente (in curs de dezvoltare) cu mai multe sau mai putine riscuri de intrare in blocaj financiar, in functie de anumite criterii.

Romania poate intra in criza de lichiditati daca firmele se imprumuta prea mult, nu-si achita ratele, iar garantiile nu acopera creditele

Riscuri

Primul criteriu se refera la deficitul de cont curent care, daca este prea mare, obliga la contractaea unor credite externe mari, ceea ce ar putea declansa o criza (vezi cazul Greciei). Un alt criteriu are in vedere datoria externa a tarii (a statului si a firmelor private), iar daca nivelul acesteia este considerat prea mare (peste 60% din PIB, de exemplu), inseamna ca statul respectiv nu are parghii de sprijin pentru agentii economici. De asemenea, daca la un moment dat se constata ca nivelul creditarii a crescut rapid (in Romania a debutat recent un astfel de proces), aceasta inseamna ca firmele au nevoie de mai multi bani pentru a rezista pe piata si isi supraevaluaeaza activele. Pe de alta parte, analistii de la The Economist atrag atentia ca, in cazul in care bancile dau drumul la creditare, la prima vedere pare ca economia va fi stimulata, insa acest fapt permite si scurgerea capitalurilor in strainatate.

Clasament

Printre tarile cu risc major de blocaj financiar se numara Turcia, Argentina si Ucraina.  Romania este plasata printre statele care pot avea – insa nu pe termen scurt – probleme cu lichiditatile, desi datoria externa a depasit 100 de miliarde de euro. In rest, state ca Ungaria, China sau Rusia par a fi departe de un blocaj financiar.

Optimism la Bucuresti

In vreme ce analistii The Economist isi arata ingrijorarea fata de finantele Romaniei, statistica oficiala de la Bucuresti are date extrem de optimiste referitoare la situatia economiei tarii noastre. Institutul National de Satistica (INS) a anuntat, ieri, ca deficitul de cont curent a scazut cu 2,23 de miliarde de euro, ajungand la 3,5 miliarde de euro, iar exporturile au depasit 28 de miliarde de euro in primele sapte luni, atingand in iulie 4,5 miliarde de euro, un record al ultimilor ani. Pe cine sa credem, pe cei de la INS sau de la The Economist?

author avatar
Arpad Dobre
295 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger