AcasăOldTerenurile agricole vor putea fi cumparate doar de agricultori

Terenurile agricole vor putea fi cumparate doar de agricultori

Cumparatorii terenurilor trebuie sa faca dovada ca se pricep la agricultura

Tratatul cu UE obliga Romania sa vanda din 2014 terenuri agricole persoanelor fizice din strainatate, dar autoritatile de la Bucuresti incearca sa tempereze apetitul strainilor, care vor putea achizitiona pamant romanesc doar daca se pricep la agricultura.

Cumparatorii terenurilor trebuie sa faca dovada ca se pricep la agricultura

Un proiect de lege privind vanzarea-cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice prevede conditii stricte la achizitia proprietatilor respective.

Obligatii cumulate

Persoanele fizice – fie ca vorbim de romani sau de straini – vor putea cumpara terenuri agricole situate in extravilan numai daca au desfasurat activitati agricole pe o perioada de cel putin cinci ani si fac dovada ca au cunostinte in domeniul agricol. In plus, suprafata maxima care poate fi achizitionata se limiteaza la 100 de hectare.

Drept de preemptiun

Proiectul de act normativ prevede ca, la instrainarea, prin vanzare, a terenurilor agricole din Romania, situate in extravilan, au drept de preemptiune in urmatoarea ordine:

–         coproprietarii persoane fizice,

–         vecinii persoane fizice,

–         arendasii,

–         persoanele fizice cu varsta de pana la 40 de ani, care desfasoara activitati agricole pe raza administrativ-teritoriala a localitatii unde este situat terenul respectiv.

–         Statul Roman.

Restrictii

Terenurile agricole situate in extravilan pe o raza de 10 km de la granita Romaniei pot fi instrainate prin vanzare – cumparare numai cu avizul Ministerului Apararii Nationale. Suprafetele pe care s-au stabilit zone cu patrimoniu arheologic pot fi instrainate doar cu avizul Ministerului Culturii.

Preturi

Preturile variaza, in prezent, in functie de zona. Un teren din sudul tarii, de 1.500-2.000 ha se vinde cu preturi care pornesc de la 2.000 de euro/ha.  In zonele colinare, un teren similar este oferit cu circa 1.500-1.600 euro/ha, iar in vestul tarii poate depasi chiar si 4.000 euro/ha.

author avatar
Arpad Dobre
512 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger