AcasăOldSute de filiale bancare amendate din cauza clauzelor abuzive

Sute de filiale bancare amendate din cauza clauzelor abuzive

Clientii nemultumiti au depus mii de reclamatii la adresa bancilor incriminate

In ultima vreme s-au inmultit procesele intentate de clientii nemultumiti impotriva bancilor, dar si autoritatile statului le-au dat o lovitura bancherilor, sub forma unor amenzi usturatoare de peste 3,6 milioane de lei.

Clientii nemultumiti au depus mii de reclamatii la adresa bancilor incriminate

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a amendat peste 440 de filiale ale bancilor si ale institutiilor financiare nebancare (IFN), cu sume totalizand 3,64 de milioane de lei. Amenzile au fost aplicate dupa ce inspectorii ANPC au luat la verificat miile de sesizari referitoare la activitatea bancilor, controalele fiind desfasurate in perioada ianuarie 2012-august 2013. Peste 40% dintre sesizari ale clientilor nemultumiti ai bancilor s-au dovedit a fi reale, se pune problema daca si, mai ales, cand se va aplica prevederea legala privind anularea clauzelor abuzive din contractele de creditare. Deocamdata, nici BNR, nici gruvernatorul Mugur Isarescu, nici reprezentantii FMI nu sunt de acord cu aceasta reglementare, prevazuta, dealtfel intr-o lege deja adoptata, desi legea in care apare aceasta obligativitate este, practic, adoptata, doar ca nu se aplica prevederea respectiva. Deocamdata, rolul de „judecator” a fost preluat de ANPC, care a dat amenzi de 30.000 de lei, de 40.000 de lei si chiar de cate 80.000 de lei filialelor bancare, pentru o serie de nereguli in contractele de creditare.

Peste 6.000 de reclamatii

ANPC a primit peste 6.000 de reclamatii impotriva bancilor, care vizau:

–         nerespectarea clauzelor contractuale,

–         neinscrierea in contractul de credit a tuturor comisioanelor,

–         existenta clauzelor abuzive,

–         informare incompleta si/sau incorecta,

–         refuz reesalonare,

–         marire rata lunara de credit, popriri abuzive pe salariu/pensie etc.

Ei au castigat lupta cu bancile

Pe langa actiunile ANPC si ale unor grupuri de clienti nemultumiti, lupta impotriva clauzelor abuzive ale bancilor este purtata si individual. Un debitor al BCR din Vrancea platea la un credit in euro o dobanda  fixa de 6,95%/an, dar s-a trezit ca aceasta a urcat la 10%/an.  A dat in judecata BCR si a castigat, iar acum plateste doar 3%/an. La fel a procedat si fotbalistul de la U Cluj, Daniel Munteanu, care  obtinut, prin decizie irevocabila, plata unei dobanzi de 2%/an. De asemenea, un bihorean a obtinut, dupa lungi procese, injumatatirea ratei la un credit, a carui dobanda fusese modificata de BCR, fara anunt prealabil.

author avatar
Arpad Dobre
318 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger