AcasăOldSUA se alatura Germaniei naziste in „panteonul” marilor datornici ai lumii

SUA se alatura Germaniei naziste in „panteonul” marilor datornici ai lumii

Seful finantelor SUA, Jacob Lew, avertizeaza ca dolarul si pietele monetare se pot prabusi in curand

Uriasa datorie externa, de peste 16.700 de  miliarde de dolari, rezerva pentru SUA un loc in clubul marilor datornici ai lumii. Analistii compara SUA cu Germania nazista, care a decis in 1933 sa nu-si mai plateasca debitele, Berlinul reluand platile abia dupa 1990.

Seful finantelor SUA, Jacob Lew, avertizeaza ca dolarul si pietele monetare se pot prabusi in curand

Pe 17 octombrie expira termenul pana la care legislativul american trebuie sa adopte majorarea pragului de indatorare publica din SUA. Analistii Bloomberg avertizeaza ca, daca data limita va fi depasita, Trezoreria (ministerul american de finante) va fi pur si simplu nevoita sa se declare in incapacitate de plata si sa stopeze – asa cum a facut si Germania nazista in mai 1933 –  rambursarea datoriei externe publice. Comparatia cu statul nazist este facuta de Bloomberg in conditiile in care, inainte de Primul Razboi Mondial, Germania era a treia economie a lumii. Analisti si profesori de istorie economica, precum Eugene White, de la Universitatea Rutgers (New Jersey), avertizeaza ca SUA ar putea afecta intreaga lume si vor declansa probleme economice pe toate continentele, existand chiar riscul reintrarii in recesiune mondiala.

Blocarea pietelor monetare

Un raport al Trezoreriei SUA avertizeaza ca, fara majorarea limitei de imprumut a statului federal, in prezent de 16.700 de miliarde de dolari, pietele monetare se vor bloca, dolarul se va prabusi, iar dobanzile vor exploda. „Amanarea majorarii nivelului de indatorare pana in ultimul moment este exact ce nu are nevoie economia americana. Este ca o rana autoprovocata, care face rau familiilor si afacerilor”, a atras atentia secretarul Trezoreriei, Jacob Lew.

author avatar
Arpad Dobre
215 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger