AcasăOldStrategia fiscala incoerenta incurajeaza contrabanda cu tigari

Strategia fiscala incoerenta incurajeaza contrabanda cu tigari

Fumatorii au invocat faptul ca, la mijlocul secolului XX, avertismentele de pe pachetele de tigari nu erau suficient de multe

Piata neagra a tigarilor a crescut in 2014 fata de 2013, iar producatorii cu acte in regula sustin ca situatia este cauzata de lipsa unei strategii fiscale coerente, iar deciziile in domeniul fiscal sunt  insuficient fundamentate, fiind luate doar pentru arata FMI cresteri teoretice de venituri la buget.

Pe piata romaneasca intra tot mai multe tigari de contrabanda din China, printre care Jin Ling

Conform datelor companiei de cercetare Novel Research, piata neagra a tigaretelor a inregistrat in 2014 un nivel mediu de 15,9%, in crestere fata de media anuala din 2013 de 13,7%, cel mai ridicat nivel mediu anual din 2011 pana in prezent. In 2014, comertul ilegal cu tigarete a crescut in aproape toate regiunile tarii, comparativ cu 2013. Regiunea cea mai afectata de piata neagra in 2014 a fost nord-est, iar o crestere importanta s-a inregistrat si in sud-est.

Contrabanda cu tigari chinezesti

Din punct de vedere al provenientei, „cheap whites” au continuat sa detina cea mai mare pondere si in 2014, de 46% din total, in crestere cu 12,6 puncte procentuale fata de 2013. Printre „cheap whites” (tigari produse legal in tara de origine, dar aduse la noi prin contrabanda) se numara si Jin Ling, care seamana mult cu tigaretele Camel. Pe de alta parte, in 2014, comparativ cu 2013, a scazut ponderea tigarilor provenite din Moldova, Ucraina si Serbia.

Producatorii autohtoni acuza

Producatorii legali din Romania acuza statul de implicare necorespunzatoare in fenomenul contrabandei cu tigari, doar de dragul FMI. „Cresterea pietei negre in 2014, comparativ cu 2013, este cauzata de lipsa unei strategii fiscale coerente, deciziile in domeniul fiscal fiind insuficient analizate sau fundamentate, dictate de necesitatea imediata de a arata FMI cresteri de venituri pe hartie”, a declarat reprezentantul JTI Romania, Moldova si Bulgaria, Gilda Lazar. La randul sau, directorul BAT Romania, Adrian Popa, a avertizat ca, daca guvernul nu combate piata neagra, statul si companiile vor continua sa inregistreze pierderi.  Potrivit reprezentantului Philip Morris Romania si Bulgaria, Sorana Mantho, comertul ilicit de tigari este, in prezent, cu aproape 60% peste media inregistrata la nivelul statelor UE.

author avatar
Arpad Dobre
1.084 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger