AcasăOldStatul trage oblonul la Cupru Min

Statul trage oblonul la Cupru Min

Cupru Min are rezerve de cupru estimate la sase miliarde de euro

Compania de stat Cupru Min are nevoie  urgenta de investitii de zeci de milioane de euro pentru retehnologizare, protectia mediului si continuarea activitatii. In caz contrar, statul ar putea sa inchida firma in mai putin de un  an.

Cupru Min are rezerve de cupru estimate la sase miliarde de euro

Cupru Min sta, literalmente, pe o avere. Valoarea rezervelor estimate de specialisti – nu de firma de apartament care a evaluat compania de stat la 60 de milioane de euro – se ridica la peste sase miliarde de euro pentru cupru, respectiv 1,5 miliarde de euro pentru aur, din zacamintele pe care le are sau ar urma sa le aiba in exploatare Cupru Min. Problema este ca aceasta companie nu produce nimic, in afara pierderilor si a penalizarilor, avand o serie de litigii cu diverse societati, precum si cu firma canadiana Roman Copper, care cere returnarea garantiei depuse la privatizare. Aceasta a castigat, initial, licitatia pentru cumpararea a companiei de stat, pe care si-a adjudecat-o cu 200 de milioane de euro. Firma canadiana a pierdut insa contractul, deoarece a refuzat sa depuna o garantie pentru investitiile de mediu, sa achite in maximum o luna pretul pentru actiuni si sa accepte publicarea documentului de privatizare.

Perspective sumbre

Privatizarea Cupru Min face parte din angajamentele statului roman fata de FMI si trebuia sa aiba loc cel tarziu anul trecut. Perspectivele sunt insa pesimiste, inclusiv pentru ministrul Economiei, Varujan Vosganian. „Daca nu punem cateva zeci de milioane de euro, Cupru Min se inchide in maximum un an, pentru ca nu are bani sa plateasca autorizatia de mediu, nu are bani de retehnologizare si nu are bani pentru pregatirea unor noi zacaminte pentru exploatare” a avertizat Vosganian.

author avatar
Arpad Dobre
213 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger