AcasăOldStatul stia dinainte ca privatizarea CFR Marfa va fi un esec

Statul stia dinainte ca privatizarea CFR Marfa va fi un esec

Ministrul Ramona Manescu (foto jos) a promis FMI ca, in scurt timp, privatizarea CFR Marfa va fi reluata

Privatizarea CFR Marfa a fost considerata din start un esec, dar nu de analisti, ci chiar de autoritati, care prevedeau acest deznodamant inca din septembrie. FMI ceruse finalizarea vanzarii companiei feroviare de stat pana cel tarziu la 15 octombrie, asa cum, de fapt, se angajase si Guvernul Romaniei.

Ministrul Ramona Manescu (foto jos) a promis FMI ca, in scurt timp, privatizarea CFR Marfa va fi reluata
Ramona Manescu

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a confirmat, ieri, ca FMI a cerut Romaniei ca privatizarea CFR Marfa sa fie finalizata cel mai tarziu in 15 octombrie. „Acele 60 de zile din Hotararea de Guvern erau prevazute in scrisoarea-acord cu FMI. 60 de zile, dar nu mai tarziu de 15 octombrie. A fost cerinta FMI in scrisoare, cu board-ul (scrisoarea de intentie inaintata board-ului FMI – n.r.)”, a precizat ministrul.

Piaza rea sau calcul

Ca tot veni vorba, conform textului scrisorii de intentie, statul si-a luat si o marja de siguranta, in cazul in care privatizarea CFR Marfa ar fi esuat. „Daca procesul de privatizare intampina obstacole insurmontabile, vom relua licitatia pentru privatizarea pachetului majoritar al CFR Marfa, in conformitate cu cele mai bune practici internationale”, se arata in scrisoarea inaintata board-ului FMI pe 12 septembrie 2013. Autoritatile doar au cobit sau stiau exact ce se va intampla? Pare plauzibila a doua varianta, deoarece este putin probabil ca ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, sa fi aflat doar in ultima zi a termenului de vanzare a pachetului majorutar ca bancile creditoare se vor opune privatizarii CFR Marfa.  Reamintim ca un alt motiv pentru care privatizarea companiei feroviare de stat  a esuat este ca Grup Feroviar Roman nu a platit intreaga suma licitata (202 milioane de euro) pana la data-limita de 14 octombrie 2013.

author avatar
Arpad Dobre
223 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger