AcasăOldStatul, primul cumparator de pamant al tarii

Statul, primul cumparator de pamant al tarii

Romania va fi obligata, din 2014, sa vanda pamant fara restrictii strainilor, iar presedintele Traian Basescu sustine ca este  necesara infiintarea unei agentii de stat, cu drept de prim cumparator al terenurilor.

Traian Basescu recomanda proprietarilor de terenuri sa nu-si mai vanda pamanturile

In prezent, cetatenii din alte state detin pamant in Romania doar prin firme, iar statul roman nu  poate stopa vanzarea proprietatilor imobiliare. Vorbim aici de sute de mii de hectare de terenuri agricole, in special in sudul si vestul tarii, iar cei mai mari latifundiari straini pe pamant romanesc sunt italienii si arabii. Lor li se alatura si britanicii de la Velcourt Group si Mintridge International, care au anuntat ca vor sa achizitioneze peste 4.400 de hectare de pamant arabil la noi, cu maximum 2.700 de euro/hectar, urmand ca peste sase-opt ani sa revanda suprafetele cu 10.000 de euro/hectar.

Ultima solutie

Presedintele Traian Basescu a recomandat proprietarilor de teren sa nu-si mai vanda terenurile, stopand astfel instrainarea pamantului romanesc. El a atras insa atentia ca si statul trebuie sa intervina. „Categoric, statul are obligatia sa creeze o agentie care sa aiba dreptul de prim cumparator atunci cand proprietarii doresc sa-si vanda pamantul. Este, cred eu, o solutie care sa previna scaparea de sub control a productiei agricole”, a spus seful statului.

author avatar
Arpad Dobre
377 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger