AcasăOldStatul combate evaziunea uriasa din industria carnii cu TVA redus

Statul combate evaziunea uriasa din industria carnii cu TVA redus

Carnea de porc in carcasa costa acum, teoretic, 12,4 lei/kg, dar in galantare poate depasi 20 de lei/kg

Reprezentantii Ministerului Agriculturii au anuntat ceea ce, la prima vedere, pare o veste foarte buna pentru romani: reducerea TVA si, implicit, a pretului carnii. Evaziunea din industria de profil este estimata la 230 de milioane de euro pe an, iar reducerea preconizata ar fi de cel mult doi lei pe kilogram.

Carnea de porc in carcasa costa acum, teoretic, 12,4 lei/kg, dar in galantare poate depasi 20 de lei/kg

Autoritatile sustin ca au gasit solutia  pentru combaterea cu succes a evaziunii uriase din industria carnii. Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat, ieri, ca TVA la carne si produse din carne ar urma sa scada la 9%, principalul motiv constituindu-l – afirma oficialul – cresterea fara precedent a evaziunii in domeniu. Mai mult, Irimescu a avansat si o cifra. Cica, de cand a fost majorata TVA de la 19% la 24%, adica din 1 iulie 2010, evaziunea din industria carnii a atins cote foarte mari, de aproximativ 230 de milioane de euro doar in 2011. Sa revenim putin. Adica, TVA s-a majorat in iulie 2010 si de atunci au trecut mai bine de trei ani, iar statul a contemplat evaziunea care a totalizat in acest interval de timp 700 de milioane de euro? Suna ca un autodenunt privind incompetenta, domnilor de la Agricultura si de la Finante!

Ieftinire de doi lei

Potrivit reprezentantilor patronatelor din industria de profil, reducerea TVA de la 24% la 9% ar duce la ieftinirea carnii – insa doar teoretic – cu un leu, poate doi lei/kg. Tot teoretic, in prezent, carnea de porc in carcasa costa 10 lei/kg, fara TVA, respectiv 12,4 lei/kg cu TVA. In realitate, cu exceptia carnii gata tocate, nicio alta parte din carcasa amintita nu se vinde cu mai putin de 14 lei/kg, cu osul de rigoare inclus. Pulpa sau cotletul fara os sau muschiuletul  pot depasi lejer 20 de lei/kg. Asadar, ieftinirea de doi lei (teoretic!) va salta nesemnificativ nivelul de trai, in vreme ce evaziunea va continua sa fie contemplata de autoritati.

author avatar
Arpad Dobre
322 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger