AcasăOldSenatul a decis: Dai casa si scapi de credit!

Senatul a decis: Dai casa si scapi de credit!

Din cei 107 de senatori prezenti, 105 au votat in favoarea legii initiate de Gheorghe Piperea

Senatul a adoptat  un proiect de lege prin care creditele ipotecare pot fi stinse cu bunurile imobile ipotecate. Mai mult, dupa primirea actelor casei de la debitor, banca nu mai poate cere recuperarea eventualelor sume ramase la plata nici de la fostul datornic, nici de la giranti.

Din cei 107 de senatori prezenti, 105 au votat in favoarea legii initiate de Gheorghe Piperea

Legea darii in plata cu efect liberatoriu a imobilului ipotecat  a fost redactata de catre avocatul Gheorghe Piperea.  Actul normativ reglementeaza dreptul debitorului de a stinge integral creanta si accesoriile sale, rezultate dintr-un contract de credit, prin transmiterea catre creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat in favoarea creditorului. „Legea darii in plata cu efect liberatoriu a imobilului ipotecat a fost adoptata in Senat cu 105 voturi din 107 senatori prezenti. Debitorul supraindatorat va putea sa isi continue viata eliberat din captivitatea in care il tineau banca si colectorul de creante”, a anuntat Gheorghe Piperea pe pagina sa de Facebook. Actul normativ va intra in vigoare daca va fi adoptat si de Camera Deputatilor.

Stingerea datoriilor

Proiectul de act normativ prevede ca debitorul va oferi toate bunurile ipotecate in favoarea creditorului, daca executarea obligatiilor asumate prin contractul de credit a fost garantata cu doua sau mai multe bunuri. Datornicul trebuie sa transmita creditorului o notificare in care isi anunta decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate. Dupa comunicarea deciziei de catre debitor, creditorul nu mai poate urmari codebitori sau girantii personali sau ipotecari pentru stingerea creditului. Dupa incheierea contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronuntarii hotararii judecatoresti definitive, va fi stinsa orice datorie a debitorului fata de creditor, banca neputand solicita sume de bani suplimentare.

author avatar
Arpad Dobre
514 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger