AcasăOldSefa FMI cere urgentarea federalizarii Europei

Sefa FMI cere urgentarea federalizarii Europei

Christine Lagarde impune sefia BCE asupra tuturor bancilor din UE

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a cerut, marti, autoritatilor de la Bruxelles urgentarea finalizarii uniunii bancare in UE. Acesta este un prim pas inspre coordonarea statelor membre de la „centru” si spre federalizarea Europei.

Christine Lagarde impune sefia BCE asupra tuturor bancilor din UE

Comisia Europeana a lansat recent un proiect pentru implementarea unui sistem unic de supraveghere bancara in zona euro. Prin acesta, prerogativele Bancii Centrale Europene(BCE) vor fi mult extinse, in timp ce Autoritatea Bancara Europeana va garanta coerenta reglementarilor la nivelul tuturor celor 27 de state membre UE, adica isi va subordona toate bancile nationale, inclusiv Banca Nationala a Romaniei.

Puteri discretionare

Organismul central va decide, printre altele, si ce banca merita sa fie salvata si care institutie financiara falimentara trebuie lasata sa dispara.Teoretic, uniunea bancara ar fi coordonata de Bruxelles, insa practic va fi dirijata de Berlin, deoarece Germania, ca principal contributor la bugetul UE, doreste impulsionarea procesului de subordonare a bancilor din statele membre unei singure autoritati – BCE. Pe de alta parte, intrucat procesul pare sa mearga prea lent pentru marea finanta mondiala, Christine Lagarde a cerut, ieri, urgentarea procesului de supunere a bancilor europene unei autoritati centrale a UE.

Romania, obligata sa se supuna

Conducerea BNR a dezbatut deja proiectul de uniune bancara propus de UE. guvernatorul Mugur Isarescu a precizat ca este vorba de un proces inevitabil, mult mai rapid decat s-a anticipat cu cateva luni in urma, iar Romania va trebui sa se inscrie in el. Guvernatorul BNR  sustine ideea unei uniuni bancare, demers care poate fi aplicat si tarilor din afara zonei euro, insa crede ca urmatorul pas, adica uniunea fiscala, va fi greu de aplicat. Oricum, tara noastra se va supune obligatoriu deciziilor UE (adica ale Germaniei, care a cerut supravegherea bancilor nationale ale statelor membre), nu de alta, dar se poate trezi oricand cu taierea finatarilor de la Bruxelles, asa cum s-a mai intamplat si in acest an.

author avatar
Arpad Dobre
286 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger