AcasăOldScandalul Volkswagen loveste in cresterea economica a Romaniei

Scandalul Volkswagen loveste in cresterea economica a Romaniei

Scandalul Volkswagen poate pune pe butuci exporturile de piese auto din Romania

Scandalul Volkswagen continua cu noi dezvaluiri privind existenta mai multor softuri de masluire a nivelului de poluare al motoarelor diesel, iar aceasta situatie va afecta si PIB-ul Romaniei. Analistii BCR estimeaza ca, din cauza producatorului auto german, cresterea economica a tarii noastre va fi cu 0,3 puncte procentuale mai mica.

Scandalul Volkswagen poate pune pe butuci exporturile de piese auto din Romania

Analistii BCR au lansat, ieri, raportul lunar privind Romania si au anuntat ca, deocamdata, isi mentin scenariul de baza, potrivit caruia economia romaneasca ar putea creste in acest an cu 3,2%. Perspectiva limitata de revenire a productiei industriale si consumului privat ar putea crea premisele unei incetiniri in trimestrul al III-lea. Vanzarile cu amanuntul s-au plafonat, deocamdata, la un nivel anual apropiat de 6%, fiind sustinute in principal de vanzarile de alimente. Cat priveste investitiile, analistii BCR considera ca  acestea sunt in revenire, insa nu intr-atat de mult incat sa determine o imbunatatire apreciabila a perspectivei de crestere economica pentru acest an.

Probleme la exporturile catre Germania

Expertii BCR sunt de parere ca, desi este inca prea devreme pentru a spune daca scandalul Volkswagen se va acutiza, impactul negativ asupra cresterii economiei romanesti in acest an este unul redus (o eventuala scadere a comertului exterior s-ar putea inregistra in trimestrul al IV-lea). Daca situatia va escalada intr-o criza majora in 2016 – dar ramane totusi circumscrisa Germaniei in general, si Volkswagen, in particular – atunci efectul negativ asupra avansul economiei locale va deveni mai vizibil, de pana la 0,3 puncte procentuale. Exporturile de piese de schimb catre Germania detin o pondere de aproximativ 3% in totalul exporturilor romanesti si de 39% in totalul exporturilor de piese de schimb.

Extravagante periculoase la Finante

Pe de alta parte, Ministerul Finantelor a mentinut tinta de deficit bugetar pentru acest an la 1,8% din PIB (13 miliarde de lei), ceea ce inseamna ca sumele care urmeaza sa fie cheltuite in ultima parte a acestui an ar trebui sa creasca puternic, pentru atingerea deficitului prognozat (20 de miliarde de lei). Analistii BCR avertizeaza insa ca o asemenea masura ar reprezenta o extravaganta financiara periculoasa, din doua motive:

–         relaxarea fiscala din 2016;

–          introducerea unei grile salariale unificate incepand de anul viitor, care are ca scop aducerea veniturilor celor mai multi dintre bugetari la un nivel decent.

Acestea ar putea goli rapid buzunarul statului, afectand si rezerva de lichiditate care acopera acum patru luni de finantare.

author avatar
Arpad Dobre
95 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger