Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Business » Scaderea TVA la apa, o ieftinire de doi lei

Scaderea TVA la apa, o ieftinire de doi lei

Autor:

Proaspat uns ministru la Finante, Eugen Teodorovici vrea sa puna  in aplicare o mai veche dorinta de a sa: reducerea TVA la apa. Economia finala este de numai doi lei, iar reprezentantii asociatiilor de proprietari sustin ca masura trebuie sa fie aplicata la toate utilitatile.

 

apa chiuveta robinet Scaderea TVA la apa, o ieftinire de doi lei

TVA de 9% va ieftini apa cu 2,2, - 4,2 lei/persoana

TVA la apa de consum pentru populatie ar putea sa scada la 9%. „Este o initiativa mai veche de-a mea pe care vroiam s-o aplic. Cinci metri cubi pe membru de familie din consumul lunar sa aiba TVA de 9%”, a declarat Eugen Teodorovici. Masura pare un demers benefic pentru populatie, insa efectele sunt sub asteptari.

Calcule

Presedintele HABITAT, Mihai Mereuta, ne-a prezentat doua tipuri de calcul, unul teoretic, iar altul, referitor la o situatie reala. In primul caz, avem un bloc cu 100 de apartamente, cu un numar mediu de trei persoane/apartament si un consum lunar de cinci metri cubi de apa/persoana. Pretul actual al apei cu TVA 24% este de 7,08 lei/metru cub, iar la un consum de 1.500 mc/bloc, costurile cu apa , la TVA 24%, se ridica la 10.620 de lei. In cazul reducerii TVA la 9%, apa va costa 6,23 de lei/mc, cheltuielile totale se vor ridica la 9.335 de lei/ bloc, rezultand o economie totala de 1.285 de lei/bloc, respectiv de 4,28 de lei/persoana. In al doilea exemplu avem un bloc cu 80 de apartamente din Bucuresti, cu 155 de persoane si un consum de apa de 400 mc/bloc. La TVA actual, cheltuielile se ridica la 2.832 de lei/bloc, iar la TVA de 9%, scad la 2.492 de lei/bloc, rezultand o economie de numai 2,2 lei/persoana. Mereuta sustine ca reducerea TVA la apa este buna, insa ar trebui aplicata si la restul utilitatilor. „In lipsa adoptarii unor masuri care sa aiba ca efect reducerea costului locuitului – de exemplu reducerea TVA la toate serviciile publice – vom asista la probleme grave in randul familiilor cu venituri reduse”, a spus presedintele HABITAT.

 Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 26-09-2017
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!