AcasăOldScaderea TVA la apa, o ieftinire de doi lei

Scaderea TVA la apa, o ieftinire de doi lei

TVA de 9% va ieftini apa cu 2,2, - 4,2 lei/persoana

Proaspat uns ministru la Finante, Eugen Teodorovici vrea sa puna  in aplicare o mai veche dorinta de a sa: reducerea TVA la apa. Economia finala este de numai doi lei, iar reprezentantii asociatiilor de proprietari sustin ca masura trebuie sa fie aplicata la toate utilitatile.

TVA de 9% va ieftini apa cu 2,2, - 4,2 lei/persoana

TVA la apa de consum pentru populatie ar putea sa scada la 9%. „Este o initiativa mai veche de-a mea pe care vroiam s-o aplic. Cinci metri cubi pe membru de familie din consumul lunar sa aiba TVA de 9%”, a declarat Eugen Teodorovici. Masura pare un demers benefic pentru populatie, insa efectele sunt sub asteptari.

Calcule

Presedintele HABITAT, Mihai Mereuta, ne-a prezentat doua tipuri de calcul, unul teoretic, iar altul, referitor la o situatie reala. In primul caz, avem un bloc cu 100 de apartamente, cu un numar mediu de trei persoane/apartament si un consum lunar de cinci metri cubi de apa/persoana. Pretul actual al apei cu TVA 24% este de 7,08 lei/metru cub, iar la un consum de 1.500 mc/bloc, costurile cu apa , la TVA 24%, se ridica la 10.620 de lei. In cazul reducerii TVA la 9%, apa va costa 6,23 de lei/mc, cheltuielile totale se vor ridica la 9.335 de lei/ bloc, rezultand o economie totala de 1.285 de lei/bloc, respectiv de 4,28 de lei/persoana. In al doilea exemplu avem un bloc cu 80 de apartamente din Bucuresti, cu 155 de persoane si un consum de apa de 400 mc/bloc. La TVA actual, cheltuielile se ridica la 2.832 de lei/bloc, iar la TVA de 9%, scad la 2.492 de lei/bloc, rezultand o economie de numai 2,2 lei/persoana. Mereuta sustine ca reducerea TVA la apa este buna, insa ar trebui aplicata si la restul utilitatilor. „In lipsa adoptarii unor masuri care sa aiba ca efect reducerea costului locuitului – de exemplu reducerea TVA la toate serviciile publice – vom asista la probleme grave in randul familiilor cu venituri reduse”, a spus presedintele HABITAT.

 

author avatar
Arpad Dobre
173 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger