AcasăOldRusia va controla 73% din oferta mondiala de petrol

Rusia va controla 73% din oferta mondiala de petrol

Rusia tinteste rolul de lider pe piata aurului negru

In contextul crizei petroliere actuale, Moscova a jucat un rol decisiv in formarea unui nou cartel, care ar putea conduce la o noua ordine geopolitica, informeaza cotidianul german Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Rusia tinteste rolul de lider pe piata aurului negru

Dupa prima reuniune intre Rusia, Qatar, Arabia Saudita si Venezuela, in februarie, un nou summit, cu participarea mai multor tari, va avea loc in aceasta luna, in urma caruia Rusia si-ar putea consolida rolul de lider pe piata petrolului si chiar ar putea controla majoritatea aprovizionarii mondiale cu petrol, scrie cotidianul german, noteaza Sputnik. Anterior crizei petroliere, Arabia Saudita era principala tara care determina tendintele pe piata petrolului, insa influenta sa a scazut considerabil. In plus, relatiile amicale cu SUA s-au deteriorat dupa ce Washington a sustinut ridicarea sanctiunilor contra Iranului si a semnat acordul cu privre la programul nuclear al Teheranului. Caderea pretului petrolului ar putea contribui la o cooperare mai stransa intra regatul saudit si Rusia. Chiar daca cele doua tari nu au ajuns la un acord privind criza siriana, criza petroliera ar putea deschide calea unei cooperari. Participarea Rusiei in lupta contra Daesh ar permite Moscovei sa obtina sustinerea Irakului. In plus, daca Rusia este in masura sa negocieze un acord intre aliatul Iran si Arabia Saudita, ea va avea o pozitie de lider al principalelor tari producatoare de petrol, ceea ce reprezinta 73% din oferta mondiala de titei, concluzioneaza publicatia germana.

Iran asteapta patru milioane de barili pe zi pentru a-si ingheta productia

Iran va colabora cu alte tari in privinta blocarii extractiilor petroliere in momentul in care nivelul productiei sale va atinge patru milioane de barili pe zi, a declarat ministrul iranian al petrolului, Bijan Zanganeh. La sfarsitul lunii februarie, acesta a afirmat ca extractia zilnica de petrol in Iran va atinge bariera de 4,6 milioane de barili in cadrul celui de-al saselea plan cincinal de dezvoltare a tarii, adica spre anul 2021. In 16 februarie, la Doha (Qatar), Rusia, Venezuela, Arabia Saudita si Qatar s-au pus de acord pentru inghetarea productiilor lor de petrol la nivelul lunii ianuarie. Initial, guvernul iranian s-a opus acestei initiative, motivand ca nu vede nici o logica in limitarea productiei care, de altfel, este de asteptat sa creasca, ulterior Teheran declarand ca sustine decizia Rusiei si a mai multor tari OPEC.

China, principalul client al Moscovei

Rusia, care a depasit Arabia Saudita, a devenit principalul furnizor de petrol din strainatate pentru China, potrivit Agentiei Internationale a Energiei. Astfel, China a depasit Germania pe lista celor mai mari cumparatori ai petrolului rusesc. Anul trecut, livrarile de petrol brut ale Rusiei catre China au crescut cu 17,5%, ceea ce corespunde a 26,7 milioane de tone, a anuntat saptamana trecuta, ministerul rus al Energiei. Potrivit Administratiei generale a vamilor din China, in 2015, traficul zilnic Rusia-China a fost de 949.900 de barili.

author avatar
National
533 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger