AcasăOldRomsilva e multumita de nivelul taierilor ilegale din paduri

Romsilva e multumita de nivelul taierilor ilegale din paduri

Zeci de camioane cu lemn furat coboara zilnic din padurile judetelor din Ardeal, Muntenia si Moldova

Autoritatile statului si organizatiile neguvernamentale atrag atentia asupra defrisarilor si taierilor ilegale de arbori din padurile Romaniei. Oficialii Romsilva se arata destul de linistiti, deoarece sustin ca furtul de lemn din padurile statului „abia” daca se ridica la 40.000 de metri cubi pe an.

Zeci de camioane cu lemn furat coboara zilnic din padurile judetelor din Ardeal, Muntenia si Moldova

Un raport privind monitorizarea situatiei taierilor ilegale de arbori pentru intervalul 2013-2014 arata ca, la fiecare ora, se defriseaza ilegal trei hectare de padure. Din document rezulta ca au fost inregistrate 45.509 cazuri de taieri ilegale (62 de cazuri/zi), iar analiza se bazeaza pe informatiile primite de la organele de politie si de la Garda Forestiera. Judetele cu cel mai mare numar de cazuri de taieri ilegale sunt: Arges – 5.851 cazuri (12,85% din totalul la nivel national), Bacau – 3.538 cazuri, (7,77%) si Mures – 3.351 cazuri (7,36%). Volumul de lemn taiat ilegal a crescut, iar cel mai mult lemn a disparut din Cluj, Alba si Maramures. In aceste zone s-au inregistrat mai putine cazuri de taieri ilegale fata de alte judete,dar  s-a constatat cel mai mare volum de lemn taiat ilegal pe caz . La nivelul celor trei judete se inregistreaza 78% din volumul de lemn taiat ilegal la nivel national in perioada 2013-2014, judetul Cluj inregistrand 37% din volumul total, Alba – 23%, iar Maramures – 18%.

Furturi de 18 milioane de metri cubi

Un raport al Corpului de Control al primului-ministru, intocmit in urma unei actiuni de control desfasurate in acest an, arata ca nu doar suprafetele private, ci si padurile statului sunt jefuite sistematic. Potrivit documentului, reprezentantii locali ai Romsilva au permis admiterea la licitatiile privind exploatarea de masa lemnoasa a unor operatori economici care:

– au depus documentatii de preselectie incomplete sau neconforme cu prevederile caietelor de sarcini;

–  nu au prezentat atestatul de exploatare;

–  aveau datorii la bugetul consolidat al statului (in multe cazuri a fost vorba de datorii de zeci si chiar sute de mii de lei);

–  aveau datorii catre Romsilva sau catre unitatile acesteia etc.

Cu toate acestea, conducere Romsilva nu se arata prea tulburata de cele aproape 18 milioane de metri cubi de lemn furat din padurile Romaniei, doar in perioada 2013-2014. Conform conducerii companiei, din padurile statului „abia” daca dispar 40.000 mc/an – hai, 70.000 mc in anii mai gerosi – si doar in zonele cu saracie mare in randul populatiei. Domnilor, dar zecile de camioane cu busteni (din taieri ilegale) care coboara zilnic din padurile judetelor ardelene si moldovene sunt tot ale saracilor?

author avatar
Arpad Dobre
654 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger